Vöröslencse egyszeregy – nem csak szilveszterre!
2022. December 29.A nálunk hagyományos lencsék sorába lassan, de biztosan besorol a vöröslencse is: pozitív élettani hatásai, könnyű és változatos elkészíthetősége miatt egyre többen szeretik meg. És milyen jól teszik! Cikkünkben összefoglaljuk, hogy miért is érdemes rendszeresen fogyasztani.
Nem kell beáztatni
Gyorsan megpuhul, ezért elég alaposan átöblíteni, aztán már mehet is a lábasba. Arra viszont figyeljünk, hogy könnyen szétfő, ha nem ez a cél, lassú tűzön főzzük és gyakran nézzünk rá.
Változatosan elkészíthető
Lehet belőle krémleves, kence, mártogatós, tésztafeltét, akár „vegán bolognai”, főzelék és köret is. Tehát igaz a szlogen most is: mindig legyen otthon egy csomag vöröslencse!
Tipp: Próbáld ki a vöröslencsés lasagnét!
Rostdús, hamar eltelít, így életmódváltó alapanyagnak is szuper lesz
A rost jót tesz, ha szeretnénk gyorsan telítettségérzetre szert tenni, ráadásul a bélrendszert is „kipucolja”. A vöröslencse lassan felszívódó szénhidrátokban gazdag, így a vércukorszintünk sem fog ingadozni elfogyasztása után, azaz elkerülhetjük az étkezés után röviddel fellépő farkaséhséget.
Fehérjében, illetve sok más hasznos tápanyagban gazdag
Még egy egészségtudatos hír, főleg, ha kipróbálnánk januárban a vegán vagy vegetáriánus életmódot. A növényi fehérje tehát pipa, emellett vas, foszfor, kalcium, kálium, cink és B-vitamin is található benne.
Nem (vagy legalábbis kevésbé) puffaszt
Akik a kellemetlen puffasztó hatás miatt mondtak le idáig a hüvelyesek fogyasztásáról, azok számára jó hír, hogy a vöröslencse valószínűleg számukra is könnyen emészthető lesz. Ha hajlamosak vagyunk a puffadásra, először kis mennyiséggel kezdjünk el kísérletezni!
Ezt már olvastad?