Viszlát, őszi depresszió! – Íme 5 gasztrotipp, amely átmelegíti tested, lelked
2019. October 8.Az ősz megérkeztével, a ködös, esős napokon nincs is jobb lélekmelengető, mint egy langyos, gyümölcsös pite, egy nagy csésze gőzölgő forrócsoki vagy egy ízletes leves. Mutatunk 5 fantasztikus, jól variálható receptet, amelyek tökéletesen illeszkednek az évszak hangulatához, messzire űzik a depressziót, és garantáltan átmelegítik testünket és lelkünket. Az alábbi finomságok forrón a legízletesebbek, de a felhasznált fűszerek a vérkeringést is serkentik, így átmelegítenek a hidegebb napokon. Ebédre, vacsorára vagy akár piknikhez, őszi sétákhoz is ideálisak, az pedig biztos, hogy a forró csészét szorongatva a kinti hideg nem is tűnik majd olyan szomorkásnak.
Vanilla chai – egzotikus és forró kortyolnivaló
Egy kisebb edényben melegítsünk fel 50 ml vizet, amihez adjunk 5 kardamommagot, 2 szegfűszeget, 1 csillagánizst, 1 fahéjrudat és 1 teáskanálnyi reszelt gyömbért. Miután a víz felforrt, vegyük le a keveréket a tűzről, adjunk hozzá egy fekete tea filtert és 100 ml szójatejet.
Tegyünk rá fedőt, hagyjuk állni 5 percig, szűrjük le, és csészében tálaljuk a hűvös őszi estékre tökéletes, egzotikus teafélét.
Fahéjas almás pite – az amerikai klasszikus
500 g lisztben morzsoljunk el 350 g hideg, felkockázott vajat, dolgozzuk össze 1 tojássárgájával, fél teáskanálnyi sóval és 120 g cukorral. A vaj maradjon darabos, ne olvadjon el. Adjunk a tésztához kb. 60 ml hideg vizet, majd gyúrjuk jól össze. Ezután csomagoljuk folpackba, és 1 órát pihentessük hűtőben.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, majd a két részre osztott tésztát nyújtsuk lisztes felületen nagyobbra, mint a piteforma. A kinyújtott tészták közül az egyiket helyezzük a kivajazott formába, nyomkodjuk le a széleit. A túllógó részeket vágjuk le. A tészta tetejére helyezzünk sütőpapírt, és töltsük meg száraz babbal. Tegyük az alapot a sütőbe 10 percre.
Hámozzunk meg, csumázzunk ki, és negyedeljünk fel 8 almát. A negyedeket ezután vágjuk vékony szeletekre. Egy tálban keverjük össze az almát egy fél citrom levével, egy teáskanálnyi őrölt fahéjjal, egy fél kávéskanálnyi őrölt szerecsendióval, 2 evőkanálnyi liszttel, 50 g cukorral és 100 g barna cukorral.
A sütőből kivett alapról távolítsuk el a papírt és a babot, majd töltsük meg az almás keverékkel. Tegyünk 40 g felkockázott vajat az alma tetejére. A tészta másik, még nyers felével fedjük le a pitét, középen vágjuk egy kis lyukat. 1 teáskanálnyi vizet keverjünk össze egy tojásfehérjével, majd kenjünk meg a pite tetejét.
Tegyük sütőbe a pitét, 180 °C-on 50-55 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz a teteje. Melegen a legfinomabb, de a forró gyümölcsös szószok, lekvárok vagy a gőzölgő almacider is jól illenek hozzá.
Chilis-gyömbéres Hokkaido sütőtökkrémleves – forró leves hideg napokra
3 kisebb hagymát, 25 g gyömbért és egy chilit vágjunk apróra. Egy közepes méretű Hokkaido tököt vágjuk félbe, kanállal szedjük ki a magokat, majd vágjuk kockára a meghámozott tököt. Olajon pirítsuk meg a hagymát, a gyömbért és a chilit, majd ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, sót, borsot.
Öntsünk 100 ml fehérbort és 600 ml zöldség alaplevet az edénybe, majd lefedve főzzük alacsony fokozaton 20-25 percig. 200 ml (kevés lével elkevert) kókusztej hozzáadása után főzzük további 5-6 percig. Vegyük le a tűzhelyről, és botmixer segítségével pürésítsük az ízletes őszi levest.
Klasszikus forrócsoki macaronnal – az édes gyerekkor íze
Aprítsunk fel 100 g étcsokit. Közben egy edényben, közepes hőfokon melegítsünk fel 600 ml tejet, amihez adjunk hozzá egy teatojásban 2 csillagánizst és 4 szegfűszeget. Ezután adjuk hozzá a csokit, és kevergessük, amíg el nem olvad. Hagyjuk a tűzön 5 percet folyamatos kevergetés mellett.
Habverővel verjünk fel 100 ml habtejszínt. Vegyük ki a teatojást a forró csokiból, öntsünk csészékbe az italt. A csoki tetejére halmozzuk a tejszínt, majd Be My Macaron macaronnal tálaljuk. A csokis macaron illik hozzá a legjobban, de a gyümölcsös ízek – például az erdei gyümölcs vagy a narancs – is jó választásnak bizonyulhatnak.
Fűszeres-répás körteleves – őszi különlegesség
Hámozzunk meg, majd kockázzunk fel 400 g répát. Ezután hámozzunk meg, csumázzunk ki, és kockázzunk fel 3 nagyobb körtét.
Egy teáskanálnyi vajat olvasszunk fel egy edényben, majd adjunk hozzá egy teáskanálnyi cukrot. Adjuk hozzá a répát és a körtét, és karamellizáljuk pár percig.
Öntsünk 700 ml vizet az edény tartalmához, egy csipet sóval és borssal ízesítsük a keveréket. 15-20 percig főzzük közepes lángon, majd krémesítsük botmixerrel. Egy kevés lében keverjünk simára 150 ml tejfölt, csorgassuk a leveshez. Pirított magvakkal, melegen tálaljuk a pikáns, elsőre talán kissé szokatlan ízvilágú őszi levest.