Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vingardium, a gyerekbarát borfesztivál

Mi sem gondoltuk volna, hogy a gyerekbarát szó egyszer egy alkoholos fesztivál jelzője lehet.
2018. szeptember 2.

A borok és a gasztronómia mellett számos egyéb programmal várta látogatóit a Vingardium Borliget augusztus 31-szeptember 1. között. Az immáron harmadik alakalommal megrendezett fesztivál magáról úgy vélekedik a hivatalos holnapján, hogy „… egy zöldben borozgatós, felszabadultan bulizós, gyerekkacajtól hangos, játékos és ugyanakkor ínyenc pesti fesztivál, amely immáron harmadik alkalommal várja a borok, a gasztronómia, valamint a zene szerelmeseit.”

Hogy lehet egy borfesztivál „gyerekkacajtól hangos”?

Egy ilyen témájú fesztiválon nem pont gyerekekre számít az ember. Viszont, amint beléptünk a területre, már feltűnt, hogy az elképzelthez képest sokkal több gyermekes család van. És igen, hallottuk a gyerekzsivajt is. Egy hatalmas játszóteret is kialakítottak a szervezők a látogatóknak: óriás libikóka, különböző ügyességi játékok, Gibbon Slacklines, társasjátékok. Kis és nagy gyerekeknek egyaránt.

A fesztivál egyébként már a jegyek tekintetében is gyermekbarát: egy pohárjegyhez két gyermekkarszalag is igényelhető ingyen. A pohárjeggyel (pohár+karszalag+egy ingyen kóstoló jegy) lehet végigkóstolni a borászatok kínálatát, és mivel a gyermekek ugye ezt nem élvezhetik ki, így nekik ingyenes a karszalag. Egyébként a fesztiválra a belépés díjmentes, viszont kóstolni csak a hivatalos fesztiválpohárral lehet, továbbá egyes programok kizárólag karszalaggal látogathatók.

„Egyesek nem tudják, hogy bort nem csak szőlőből lehet készíteni.”

A kóstolójegyünk egy száraz fehérborra és egy száraz vörösre volt beváltható. Miután ezeket elkortyoltuk – és a játszóparkban vívtunk egy memóriajáték csatát – elindultunk, hogy más hazai borászatok kínálatát is kipróbáljuk. Az egyik standnál rögtön fel is keltette az érdeklődésünket egy gyümölcsborokat árusító bódé.

Itt néhány centes kóstolókat is kaptunk, mialatt beszédbe elegyedtünk a kiszolgálókkal. Megkóstoltuk a száraz eperbort, a málnabort, és a száraz kajszibort. Utóbbi volt a legfanyarabb, a málnabor pedig olyan volt, mint a málnaszörp – csak 12%-os alkoholtartalommal. Így a száraz eperbor mellett döntöttünk, fröccs formájában.

Hal, palacsinta, magyar hot-dog

Meglestük a gasztrosétány kínálatát is. Nagyjából a klasszikusokkal futottunk össze: kürtőskalács, hamburgerező, halak, magyaros ételek. Viszont most először találkoztunk a magyar fejlesztésű street fooddal is, a Gulyásbombával. Ez lényegében pörkölt kiflibe töltve. Ami pedig tetőzte az érdekességét, hogy vegetáriánus opció is van a menüben.

Ezek az ételosztók nem nyomták el a fesztivál eredeti témáját, a bort, hanem igyekeztek azt kiegészíteni. Rendkívül hangulatos esemény, családoknak különösen ajánljuk – de igazából bárkinek. Legjobb, ha pléddel kiülünk oda piknikezni, hallgatjuk a zenekarokat (két színpad programjai közül is válogathatunk), kortyolgatjuk a borokat, csipegetjük a magyaros és/vagy édes falatokat.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezzel a trükkel elvehetjük a bor kellemetlen mellékízét

Ezzel a trükkel elvehetjük a bor kellemetlen mellékízét

Egy friss tanulmány szerint mágnest kell tenni a borba, hogy elvegyük a kellemetlen ízeket.
Néhány tudnivaló a borokról

Néhány tudnivaló a borokról

Rengeteg borfesztivál van hazánkban. Mielőtt ellátogatnánk néhányra, ismerjük meg magát az italt is.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.