Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vingardium, a gyerekbarát borfesztivál

Mi sem gondoltuk volna, hogy a gyerekbarát szó egyszer egy alkoholos fesztivál jelzője lehet.
2018. September 2.

A borok és a gasztronómia mellett számos egyéb programmal várta látogatóit a Vingardium Borliget augusztus 31-szeptember 1. között. Az immáron harmadik alakalommal megrendezett fesztivál magáról úgy vélekedik a hivatalos holnapján, hogy „… egy zöldben borozgatós, felszabadultan bulizós, gyerekkacajtól hangos, játékos és ugyanakkor ínyenc pesti fesztivál, amely immáron harmadik alkalommal várja a borok, a gasztronómia, valamint a zene szerelmeseit.”

Hogy lehet egy borfesztivál „gyerekkacajtól hangos”?

Egy ilyen témájú fesztiválon nem pont gyerekekre számít az ember. Viszont, amint beléptünk a területre, már feltűnt, hogy az elképzelthez képest sokkal több gyermekes család van. És igen, hallottuk a gyerekzsivajt is. Egy hatalmas játszóteret is kialakítottak a szervezők a látogatóknak: óriás libikóka, különböző ügyességi játékok, Gibbon Slacklines, társasjátékok. Kis és nagy gyerekeknek egyaránt.

A fesztivál egyébként már a jegyek tekintetében is gyermekbarát: egy pohárjegyhez két gyermekkarszalag is igényelhető ingyen. A pohárjeggyel (pohár+karszalag+egy ingyen kóstoló jegy) lehet végigkóstolni a borászatok kínálatát, és mivel a gyermekek ugye ezt nem élvezhetik ki, így nekik ingyenes a karszalag. Egyébként a fesztiválra a belépés díjmentes, viszont kóstolni csak a hivatalos fesztiválpohárral lehet, továbbá egyes programok kizárólag karszalaggal látogathatók.

„Egyesek nem tudják, hogy bort nem csak szőlőből lehet készíteni.”

A kóstolójegyünk egy száraz fehérborra és egy száraz vörösre volt beváltható. Miután ezeket elkortyoltuk – és a játszóparkban vívtunk egy memóriajáték csatát – elindultunk, hogy más hazai borászatok kínálatát is kipróbáljuk. Az egyik standnál rögtön fel is keltette az érdeklődésünket egy gyümölcsborokat árusító bódé.

Itt néhány centes kóstolókat is kaptunk, mialatt beszédbe elegyedtünk a kiszolgálókkal. Megkóstoltuk a száraz eperbort, a málnabort, és a száraz kajszibort. Utóbbi volt a legfanyarabb, a málnabor pedig olyan volt, mint a málnaszörp – csak 12%-os alkoholtartalommal. Így a száraz eperbor mellett döntöttünk, fröccs formájában.

Hal, palacsinta, magyar hot-dog

Meglestük a gasztrosétány kínálatát is. Nagyjából a klasszikusokkal futottunk össze: kürtőskalács, hamburgerező, halak, magyaros ételek. Viszont most először találkoztunk a magyar fejlesztésű street fooddal is, a Gulyásbombával. Ez lényegében pörkölt kiflibe töltve. Ami pedig tetőzte az érdekességét, hogy vegetáriánus opció is van a menüben.

Ezek az ételosztók nem nyomták el a fesztivál eredeti témáját, a bort, hanem igyekeztek azt kiegészíteni. Rendkívül hangulatos esemény, családoknak különösen ajánljuk – de igazából bárkinek. Legjobb, ha pléddel kiülünk oda piknikezni, hallgatjuk a zenekarokat (két színpad programjai közül is válogathatunk), kortyolgatjuk a borokat, csipegetjük a magyaros és/vagy édes falatokat.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezzel a trükkel elvehetjük a bor kellemetlen mellékízét

Ezzel a trükkel elvehetjük a bor kellemetlen mellékízét

Egy friss tanulmány szerint mágnest kell tenni a borba, hogy elvegyük a kellemetlen ízeket.
Néhány tudnivaló a borokról

Néhány tudnivaló a borokról

Rengeteg borfesztivál van hazánkban. Mielőtt ellátogatnánk néhányra, ismerjük meg magát az italt is.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!