Vegán, nem vegán? A húshoz jobban ragaszkodunk karácsonykor, mint a tejtermékekhez
Bár a hétköznapok során egyre inkább nyitunk a fenntartható élelmiszerek felé, mi történik, ha éppen az ünnepi asztalra kerülnének húsmentes fogások? A Rama friss online felmérése alapján a megkérdezettek több mint fele lecserélné a karácsonyi menü egy részét növényi alapúra, illetve készítene el egy hagyományos fogást vegán verzióban, ám az ünnepi ételek összetevői közül sokkal inkább a tejtermékeket váltanák ki, semmint a húsféléket. Az érdekes adatok mellé most izgalmas ünnepi recepteket is mutatunk.
Magyarországon is egyre többen döntenek úgy, hogy – egészségügyi, állatvédelmi, illetve környezetvédelmi okokból – teljes mértékben elhagyják étrendjükből az állati eredetű élelmiszereket, de még nagyobb azok tábora, akik csak kacérkodnak ezzel a gondolattal, és egyelőre inkább csak növelnék étrendjükben a növényi élelmiszerek arányát. Utóbbi tendenciát jól jelzik azok a válaszok is, amelyek a Rama november végi online kérdőívére futottak be. A márka az Instagramon tett fel kérdéseket a tervezett karácsonyi menü kapcsán, az egyes témakörökre pedig átlagosan közel ezer-ezer válasz érkezett be.
A többség – 10-ből 6 válaszadó – azt vallotta, hogy nem követi feltétlenül a megszokott recepteket, így inkább kísérletezni szeret a konyhában. Ez a kísérletező kedv ott is tetten érhető, hogy a megkérdezettek valamivel több mint fele nyilatkozott úgy, hogy lecserélné az ünnepi ételsor egy részét növényi alapúra – izgalmas megoldás lehet például a Hasselback töltött édesburgonya. Körülbelül ugyanennyien készítenének el egy hagyományos fogást is kizárólag növényi összetevőkből.
Ez a hagyományos fogás minden bizonnyal valamilyen desszertféleség lenne, nem pedig főétel. Erre utal egyrészt az, hogy a válaszadók háromnegyede szívesen kipróbálna egy vegán sütit karácsonykor, másrészt az ünnepi menü összetevői közül a húsféléket csak 10-ből 3-an cserélnék növényi alapú helyettesítőre, a túlnyomó többség pedig inkább a tejtermékek helyett keresne növényi változatot.
Ez a hír is érdekelhet: Új növényi tej a láthatáron: itt a burgonyatej!
A jó hír az, hogy valószínűleg azoknak lesz a legkönnyebb a dolga, akik a vajat cserélnék le, mert a növényi alapú margarinok már régóta megfelelő alternatívát jelentenek. Ha valóban kompromisszummentes terméket keresünk, a 100%-ban növényi alapú Rama vajalternatíva lehet a jó választás: az immár Magyarországon is kapható termék a vajhoz hasonló tápanyagösszetételű, ám annál alacsonyabb telítettzsír-tartalmú, illetve sokkal fenntarthatóbb módon előállított, miközben pontosan ugyanúgy használható, akár sütésre, főzésre vagy szendvicsek készítésére.
Az alábbiakban a kísérletező kedvűek számára mutatunk néhány olyan egyszerű, mégis különleges receptet, amellyel új színt és új ízeket hozhatunk az ünnepi menübe, természetesen növényi alapon.
Hasselback töltött édesburgonya
Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 50 perc
Adag: 4 fő
Összetevők
4 közepes méretű édesburgonya
4 evőkanál Rama vajalternatíva, elosztva
2 evőkanál durvára vágott chipotle paprika
2 darab növényi cheddar szelet, negyedelve
1/4 csésze durvára vágott friss koriander
2 evőkanál vékonyra szeletelt újhagyma
2 szelet vegán szalonna, durvára vágva
4 evőkanál vegán tejföl, elosztva
1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vagdossuk be az édesburgonyákat, ügyelve, hogy a zöldség alját érintetlenül hagyjuk.
2. Tegyük át az édesburgonyákat egy tepsibe vagy sütőlapra. Minden burgonya tetejére helyezzünk 1 evőkanál vajalternatívát, és süssük nagyjából 40 percig, vagy amíg a burgonya megpuhul, de nem lesz pépes. Ezt követően vegyük ki a tepsit a sütőből.
3. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 180 fokra. Egyenletesen oszlassuk el a chipotle paprikát a sült édesburgonya tetején, és tűzdeljük meg cheddar darabokkal a szeleteket.
4. Süssük további 10 percig, hogy a sajt megolvadjon. Díszítsük apróra vágott korianderrel, újhagymával, vegán baconnel és vegán tejföllel.
Tipp: A burgonya bevagdosásához használjunk 2 hurkapálcát vagy kanalat.
Ünnepi mézeskalács
Előkészítés: 15 perc + egy éjszaka pihentetés
Összetevők
1 teáskanál fahéj
2 teáskanál mézeskalács fűszer
1 evőkanál citromhéj
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál rum
150 g Rama Vajalternatíva
200 g cukorrépaszirup vagy melasz
200 g barna cukor
200 g őrölt mandula
400 g gluténmentes liszt
1. Tegyük a feldarabolt Rama Vajalternatívát a sziruppal és a cukorral egy lábasba, és kevergetve melegítsük, amíg a cukor feloldódik. Ezt követően tegyük át egy nagy keverőtálba, és hagyjuk kihűlni.
2. Ezután adjuk hozzá a mandulát, 400 gramm lisztet és a fűszereket, majd kézi mixerrel keverjünk össze mindent alaposan (ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis lisztet).
3. A sütőport egy kis tálban keverjük össze a rummal, és oldjuk fel benne. Adjuk a tésztához, és addig gyúrjuk tovább, amíg a tészta fényes nem lesz és már nem ragad. Fedjük le a tálat fóliával, és hagyjuk pihenni a hűtőszekrényben egy éjszakán át.
4. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, vágjunk ki csillagokat, és helyezzük a sütőlemezre. Süssük a forró sütőben nagyjából 15 percig, majd óvatosan vegyük ki a tepsiből és hagyjuk kihűlni a rácson. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Tipp: A rum helyett más fűszeres italt is használhatunk.
Ajánljuk még:
Ismét bebizonyosodott, a növényi zsírok segítenek védekezni a stroke ellen