Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vajon milyen íze lehet egy 5000 éves sörnek?

2022. November 26.

A mai modern világban kapható rengetegféle ital közül kevésnek van akkora múltja, mint a sörnek. Sokáig az volt az elfogadott nézet, hogy a sört vagy kb. 5000 éve Kínában, vagy 5-6000 éve Mezopotámiában állították elő először. Frissebb adatok szerint – egészen pontosan egy izraeli ásatás eredményei alapján – valószínűleg már 13 ezer évvel ezelőtt is készítettek őseink sört. A legrégebbi borra utaló bizonyítékok egyébként mintegy 8 ezer évesek.

Ezek az új felfedezések azt a nézetet döntik meg, hogy az alkohol előállítása a mezőgazdaságban termelődő feleslegnek volt köszönhető. Az új elméletek szerint az első söröket spirituális célokra és vallási rituálékhoz készítették. Felmerült az is, hogy bizonyos gabonafélék termesztéséhez és elterjedéséhez komoly ösztönző erő volt, hogy aztán lehessen belőlük sört főzni. Azt is érdemes megemlíteni, hogy ezek az ősi sörök meglehetősen különböztek a maiaktól.

Milyenek is voltak ezek az „őssörök”?

New York és Princeton egyeteme az Egyiptomi Turisztikai és Régészeti Minisztériummal együttműködve sikeresen feltárt egy 5000 éves egyiptomi sörfőzdét, ahol is ipari mennyiségben állítottak elő sört. A főzde több ezer literes mennyiségben főzött sört, amiről úgy vélik, hogy a fáraók temetésénél került felhasználásra. A létesítményben 40 nagy kerámiatartályban főzték össze lassan a vizet és a gabonát, amit aztán szűrtek és fermentáltak.

Nemcsak rituális célra használták, hanem tápértéke, ásványianyag- és vitamintartalma miatt fontos szerepet játszott az emberek mindennapi ellátásában is. A gízai piramisok építése során a munkások például napi közel 4 liternyi fejadagot kaptak belőle. Felmerülhet sok mindenkiben a kérdés, hogy vajon milyen lehetett az íze ennek az egyiptomi sörnek.

Tipp: Mindent tudsz az Oktoberfestről?

Tasha Marks ételtörténész sok időt szentelt kutatásainak azzal kapcsolatban, hogy milyenek lehettek pontosan a különböző ókori ételek és italok. A British Museum és különböző régészek útmutatásai alapján összeállt egy sörfőzőmesterrel és egy italszakértővel, hogy eredeti receptúra alapján elkészítsék az ókori egyiptomi sört. Megpróbálták a lehető legpontosabban követni a receptúrát, és csak azokat a technológiákat alkalmazni, amelyek akkoriban is a sörfőzdék rendelkezésére álltak. A készülő sör a modern fajtákkal szemben nem tartalmaz komlót, hanem egy „emmer” nevű ősgabonát használtak, ami a mai modern búza egyik legkorábbi őse. Az eredmény még őket is meglepte. A leírások alapján úgy gondolták, hogy valami sűrű, szinte zabkása állagú valamit kapnak majd, ehelyett viszont egy tiszta, aranyszínű, selymes és gabonaízű, keserű helyett inkább savanykás italt nyertek.

Habár az ókori sör elég tiszta, az üvegben azért megfigyelhető volt némi üledék, ami azt bizonyította, hogy sikerrel jártak, mivel ezt elemezve arra jutottak, hogy pontosan ilyen összetételű üledék található az ásatásokon talált sörös edények alján is.

Forrás: mashed

Ez is érdekelhet:

Ha kevesebb a pénzed, olcsóbb sört veszel? Így hat az infláció a szeszfogyasztásra

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Több sört iszunk, mint tejet? Érdekes felmérés eredménye látott napvilágot

Több sört iszunk, mint tejet? Érdekes felmérés eredménye látott napvilágot

Egyre kelendőbbek a diétás és „mentes” termékek is

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!