Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Vajon miért van villanyom a klasszikus mogyoróvajas kekszeken?

2017. január 24.

Január 24-e a Nemzeti Mogyoróvaj napja Amerikában. A mogyoróvaj történetéről korábban már írtunk, ezúttal a mogyoróvajas keksz érdekességeiről lesz szó. 

A mogyoróvaj Amerikában már az 1900-as évek elejétől nagy kedvencnek számított. A mogyoróvajas keksz története kb. ugyanekkor kezdődött, az első kapcsolódó recept 1916-ban jelent meg. Azóta is van egy különlegessége ennek a sütinek. Ez pedig a villanyom a tetején. Vajon miért kerül rá? Mindenféle magyarázat napvilágot látott már az idők folyamán, de a legvalószínűbb, hogy ez egy egyszerű trükk, hogy egyenletesebben süljön meg a süti, ill. jelzés a mogyoróallergiásoknak, hogy vigyázzanak.

Hagyomány

Ezek a villával hagyott nyomok először egy szakácskönyvben jelentek meg 1936-ban. Nem szerepelt a receptben magyarázat, hogy mire is szolgálnak ezek a jelek, de az emberek magyarázat nélkül is használni kezdték őket. Legtöbben, akik ilyen sütit sütnek ráteszik ezt a jelet anélkül, hogy tudnák, hogy miért is kerül rá. Egyszerűen hagyomány. Talán csak azért teszik rá gondolkodás nélkül, mert ettől olyan régimódi lesz.

Hogy jobban megsüljön

Talán a legkézenfekvőbb oka a villanyomoknak, hogy így egyenletesebben átsülnek a kekszek. Amikor a mogyoróvajat hozzáadjuk, a tészta sűrűbbé válik, így nehezebben sül át. Azzal, hogy a villával lenyomjuk sütés előtt, laposabb lesz, így könnyebben átsül. Akkor jó a keksz, ha még puhán vesszük ki a sütőből, de a szélén már ropogós. Az az általános vélekedés, hogy a legjobb mogyoróvajas kekszek azok, amelyeknek a közepe puha, a széle pedig ropogós.

Mogyoróvajas-csokis keksz receptért kattints ide!

 

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.