Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

A mogyoróvajas-dzsemes szendvics története

A XX. század elején a szendvics igazi különlegességnek számított, New York legjobb teázóiban szolgálták fel. Volt olyan teaház, ahol a mogyoróvajat piros paprikával, és volt, ahol tormával készítették.
2016. november 6.

Az ételtörténészek a mogyoróvajas-dzsemes szendvicsről írásos nyomot 1940 előttről nem találtak. Amit biztosan tudunk, hogy a II. világháborúban az amerikai katonák fejadagjában már szerepelt a mogyoróvaj és a dzsem is. Miután a katonák visszatértek Európából, a mogyoróvaj és a dzsem értékesítése megugrott. A mogyoróvajas-dzsemes szendvics születése is erre az időre tehető.

Nézzük meg közelebbről az összetevőket! Történészek szerint az apróra vágott dióféléket (elsősorban mandulát) már nagyon régen használtak a főzéshez. A mogyoróvaj azonban a XIX. század végéig nem jelent meg, akkor azonban kifejezetten egészséges ételként fogyasztották. Az ősi szakácsok azt is tudták, hogy kell eltenni a gyümölcsöket, azonban a XV. századig kellett várni, amíg az első dzsemek/ lekvárok megjelentek. A régi szakácsok kenyeret is tudtak készíteni. Viszont a szeletelt, csomagolt kenyér, amiből a PBJ (mogyoróvajas-dzsemes) szendvics készül, csak a 20-as években jelent meg.

Az első hivatkozást az amerikaiak körében  mára halhatatlanná vált szendvicsre 1901-ben Julia Davis Chandler írta a bostoni főzőiskola magazinjában.  Az amerikai fiatalok körében aztán hamar nagyon gyorsan kedvenccé vált, könnyen megszerették a dupla édes kombinációt, és azóta is nagyon szeretik. A XX. század elején a szendvics igazi különlegességnek számított, New York legjobb teázóiban szolgálták fel. Volt olyan teaház, ahol a mogyoróvajat piros paprikával, és volt, ahol tormával készítették. Megint máshol pirítós háromszögeken szolgálták fel a mogyoróvajat. A mogyoróvajat nagyon sokfajta hozzávalóval párosították, hiszen finom, viszonylag semleges alapot biztosított az ízeknek.

Az évek folyamán a szendvics lejjebb csúszott az ételek hierarchiájában, ahogyan az ipar elüzletiesedett. Ekkor már kevésbé tartották egészségesnek, mert a mogyoróvajat cukor hozzáadásával készítették, a gyerekeket megcélozva. A gyerekek és a mogyoróvaj közötti kapcsolat a 20-as évek végén került először említésre, amikor Gustav Papendick megalkotta a szeletelt és csomagolt kenyeret. Innentől kezdve a gyerekek önállóan, maguknak is tudtak szendvicset készíteni és már nem kellett attól félni, hogy megvágják a kezüket a késsel. Az alacsony árnak, a könnyű elkészíthetőségének és magas kalóriatartalmának köszönhetően a mogyoróvajas szendvics az amerikai gyerekek kedvenc ételévé vált a nagy világválság alatt.

 

Forrás: www.kitchenproject.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kalács, a fonott kedvenc

Kalács, a fonott kedvenc

Sósan vagy édesen, töltve vagy töltetlenül, húsvétkor szinte minden családnál kerül a sonka és a tojás mellé kalács az ünnepi asztalra.
Mindörökké spárga

Mindörökké spárga

Sokak szerint a spárga macerás zöldség. Azt azonban, hogy minden fáradságot megér, hogy a tányérunkra kerüljön, azt fölösleges ragozni, hiszen rajongói ezt úgyis tudják, az ódzkodókat pedig nehéz meggyőzni. Na, de talán most!
Csodás halak Karintiából

Csodás halak Karintiából

Azt, hogy Ausztria immáron nemcsak téli célpont, régóta tudjuk. Ahogy azt is, hogy a kis, falusi vendéglőktől a csúcsgasztronómiáig minden megtalálható az éttermi kínálatban. Körbe is nézünk egy-egy tartomány konyhájában, mit érdemes arrafelé kóstolnunk. Célpont: Karintia.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!