Ünnepi kaja-para: így kíméljük a gyomrunkat, ha túlzásba vittük a karácsonyi falatozást
2019. December 28.A legtöbben megfogadjuk karácsony előtt, hogy ezúttal másképp lesz, és a nagy eszem-iszom során is odafigyelünk a mennyiségekre. Aztán rokonlátogatás rokonlátogatást követ, mindenhol ebédelünk, uzsonnázunk vagy csak „épp megkóstolunk” pár sütit, és kész a baj. Rendben, nem hatalmas baj, de tény, hogy már pár nap túlevés is okozhat kellemetlen tüneteket, például gyomorirritációt, kisebb rosszulléteket, puffadást, és akkor még a hipp-hopp felszaladó plusz kilókról nem beszéltünk. A szilveszteri buli valószínűleg szintén meg fogja terhelni a szervezetünket, ezért érdemes kicsit helyrehozni a károkat, és felkészülni a következő „rohamra”. 6 egyszerű tippet mutatunk.
Igyunk több folyadékot!
A nehéz, zsíros ételek, a sok hús és a jóval nagyobb mennyiségű táplálék megterheli a szervezetet. Ezt csak tetézi az elfogyasztott alkohol, az eredmény vízvisszatartás, puffadás, folyamatos szomjúságérzet lehet. Növeljük a szokásos napi folyadékbevitelünket, a legjobb választás a tiszta víz.
Laktató, de könnyű
Télen szeretjük a laktató, melengető ételeket. Nem kell elfelejteni ezeket, de váltsunk kevésbé nehéz fogásokra. Fogyasszunk például téli zöldségekből készült krémlevest: nem terheli meg a gyomrot, viszont izgalmas feltétekkel tálalva akár egy teljes étkezést is kitehet.
Felejtsük el a csipegetést!
Bizony meglepődnénk, ha egyszer listába szedve viszontlátnánk, hogy egy-egy lazítós, ünnepi napon a szokásos ételek mellett mit összecsipegettünk… Egy szelet süti délelőtt, egy kis desszert délután, egy pohárkával az ajándékba kapott likőrből… Akár 1000 plusz kalóriát is megehetünk észrevétlenül, ez pedig hatalmas sokk a gyomornak.
Vacsorára keveset
Alapszabály a hétköznapokon is, az ünnepi időszakra nézve viszont hatványozottan igaz. Ha eleve többet ettünk napközben, teljesen felesleges éjszakára jól belakni. Igen, elég lenne a kevert saláta egy könnyű citromos dresszinggel, de aki többhöz szokott, felturbózhatja némi grillezett hallal vagy csirkével.
Zöldség, zöldség, zöldség
Már említettük a laktató zöldségkrémleveseket és a salátát, de nem lehet eleget hangsúlyozni a zöldségek szerepét a táplálkozásban. Sokan úgy vélik, hogy télen kevesebb a lehetőség, de ez valójában nincs így. Persze hanyagoljuk a paradicsomot, a padlizsánt és a hónapos retket, viszont bátran tehetünk a kosarunkba édesburgonyát, céklát, (még éppen) sütőtököt vagy káposztaféléket.
Egy tál gyümölcs
Egy szépséges, többfajta gyümölcsből álló gyümölcssaláta ugyanolyan hívogató, mint az asztal közepére tett, süteményektől roskadozó kínálótál. Az alma és a téli körte legyen alap, hozzájuk pedig válogassunk kedvünkre citrusféléket, banánt vagy ananászt. Ez utóbbiból felejtsük el a cukros konzervet, ha tehetjük, vásároljuk frissen.