Ez a szósz igenis kell. Minden konyhába. Horvát Sára megmondja, hogy miért.
Tudom, hogy halszósz nem mindenkinél van otthon a polcon. Miért is lenne, amikor ez a – mondjuk ki – nagyon büdös szósz egyáltalán nem természetes eleme a magyar, vagy akár a környező, sőt, európai országok konyhájának. Én magam is nehezen szántam rá magam, hogy vegyek egy üveggel, ebből az egyébként nem drága löttyből, pedig szívesen főzök ázsiai ételeket. Emlékszem, akkor vettem először, amikor Kambodzsában jártam: ez a tanulhatóan szerethető íz mindenben jelen volt. Egyszerre sós és kissé édeskés, sőt, talán savanyú és keserű is egyszerre, de a háttérben megbújva szépen kiegyensúyozza az ízeket. Akkor nagyon bennem volt a khmer curry készítés, a fűszerkeverékeimmel felszerelkezve, és egy nagy csokor korianderrel az oldalamon muszáj volt beszereznem egy üveg halszószt. Ennek már több, mint 10 éve, és ez az üveg (nem ugyanaz, nyugi), állandó vendég a konyhapolcomon. Egyáltalán nem csak ázsiai ételekbe használom, mert valóban egy umami bomba, kicsit hasonlít az európai Worcestershire szószra, hiszen mindkettő szardellából készül.
Például, bár itt az izeselet.hu–n is írtam már francia hagymaleves receptet, azt kihagytam belőle, ami nekem ösztönösen jön: pár csepp halszósz. És nem, nem lesz tőle halízű ez a francia klasszikus, csak mélyebb, teltebb aromát kap. Ahogyan egy chili con carne is, vagy akár egy vegetariánus csili (azért ha tényleg vegák fogyasztják, kérdezzük meg, hogy esznek-e halat). Természetesen bármilyen ázsiai ételhez jó kiegészítő pl. pácokba, akár grillezni készülsz, akár hosszan párolni. Salátaöntetnek lime lével, cukorral és fokhagymával elkeverve klasszikus Dél-Kelet Ázsia, pl. a zöld papaya saláta is ezzel a dresszinggel készül. Ha nem ázsiai ételek, akkor egy olasz osso buccoba is pár csepp jól jön, ugyanúgy, ahogy a francia hagymalevesbe. Mivel ez eleve egy paradicsomos étel, umamiban nem lesz hiány, és ez a szósz csak még jobban előtérbe hozza ezt az ízt, arról nem is beszélve, hogy sózásra is jó.
És még egy érdekes felvetés: ki szereti a Bloody Maryt? Mi lenne ha kicserélnéd a Tabascot egy ázsiai csiliszószra, a zellerszárat korianderre, a Worcestershire szószt halszószra? Na mi lenne? A vodka maradhat J, és a végeredmény a sósabb koktélok szerelmeseinek egy ázsiai Bloody Mary. Kipróbálod?