Túl forró lett az étel a mikróban? Megégett a pirítós? Pár egyszerű praktikával megelőzhetők a konyhai bosszúságok
2021. October 16.Ételtároló dobozok
A műanyag dobozban eltett ételt legtöbbször magában a dobozban melegítjük fel. Ám egyáltalán nem mindegy, milyen dobozt teszünk a mikróba. A kerekekben – bár tárolás szempontjából kevésbé praktikus a formájuk – egyenletesen melegszik fel az étel, a téglalap alakúak sarkaiban viszont gyakran túlmelegszik, amíg a közepe pedig hideg marad. Tehát utóbbiban praktikusabb tárolni, előbbiben pedig felmelegíteni az ételt.
Gyümölcscentrifuga
Nem képes a centrifuga megbirkózni az alapanyagokkal? Lehet, hogy csak a sorrend rossz, ahogy beletettük. Először mindig a folyékony hozzávalót öntsük bele, pl. a joghurtot, majd ezután jöhetnek a szilárdak, kezdve a legkisebbel. A kések a folyadékban könnyebben felgyorsulnak, és jól összedolgozzák a smoothie hozzávalóit.
Kenyérpirító
Nem minden kenyér pirul egyforma gyorsan. Minél fehérebb, annál gyorsabban kap színt, ráadásul a friss kenyér is hamarabb pirul, mint a pár napos.
Mikrohullámú sütő
A só gyakorlatilag magához vonzza a mikrohullámokat, ezért melegszik fel pl. egy tészta feltétje sokkal gyorsabban, mint maga a tészta. Vagy keverjük össze az ételt melegítés előtt, vagy ha lehet, csak felmelegítés után sózzuk meg.
Mosogatógép
Nem mindegy, hogy hova kerülnek a koszos edények a mosogatógépben, és a szennyeződés fajtája is számít. A gép közepén a legmagasabb az edényeket érő víznyomás, itt a szénhidrát okozta szennyeződések (burgonya, paradicsom) tűnnek el a legkönnyebben. A szélekre viszont több mosogatószer jut, így ide a fehérjével (tojás, hús) szennyezett edényeket érdemes pakolni.
Forrás: Reader’s Digest