Túl a sütin és a tejszínhabon – így csempéssz epret a sós ételekbe
2022. May 23.Szó se róla, az eper édesen nagyon klassz – tejszínhabbal, lekvárként, túrós pitében, pohárkrémbe téve, vagy brownie-ba, blondie-ba potyogtatva. Néha azonban érdemes sósan is kipróbálni, van pár olyan íz, amellyel szuper párost alkot.
Eper és balzsamecet
Az édes eper és a fanyar balzsamecet tökéletesen kiegészíti egymást. Készíthetünk epres zöldsalátát olívaolajos-balzsamecetes dresszinggel, vagy a klasszikus olasz bruschettát is kipróbálhatjuk eperrel. A kenyér- vagy bagettszeletek egyik oldalát pirítsuk meg, kenjünk meg krémes ricottával és/vagy tépkedjünk rá mozzarellát. Tegyünk a tetejére epercikkeket, bazsalikomleveleket, majd tálalás előtt locsoljuk meg balzsamecettel.
Eper és spárga
Leginkább a zöldspárgát ajánljuk! Készítsük el egy kis sóval sütőben sütve, serpenyőben pirítva, vagy cukros, sós, citromleves vízben párolva. A hőkezelt spárgát társítsuk friss eperrel! Meglocsolhatjuk balzsamecettel, vagy szórhatunk a tetejére egy kevés parmezánforgácsot.
Tipp: Mindent tudsz a tavasz sztárgyümölcséről, az eperről?
Eper és bazsalikom
A friss zöldfűszer friss eperrel társítva már-már klasszikus páros. Salátába, szendvicsre, salsának – nem lehet tévedni vele! Olívaolajat, balzsamecetet, citromlevet adhatunk még a duóhoz.
Eper és paradicsom
Nem tévedés! Az eper és az édes paradicsom, főleg a koktélparadicsom szintén nagyon jók együtt. Elvégre gyümölcs és gyümölcs találkozik, nem csoda, hogy passzolnak.
+1 tipp
Készítsünk szószt, mártást eperből! Hagyhatjuk darabosabbra vagy simára pürésíthetjük, ízesíteni kevés sóval és borssal, bazsalikommal, citromfűvel, citrom- vagy lime-héjjal és -lével érdemes. Kínáljuk szárnyashúsok (például csirke, pulyka) vagy grillsajt mellé.
A végére jöjjenek az édes receptek:
Epret a sütibe! Receptválogatásunkba csupa-csupa epres édesség került