
Fókuszban a tavasz sztárgyümölcse: mindent tudsz az eperről?
2021. május 15.Végre elérkezett az eperszezon, ilyenkor legtöbbünk epret fogyaszt eperrel: jöhet a leves, a saláta, az epres sütemények hada, és persze önmagában is mennyei – bár a porcukrozás kérdésében bizonyára megoszlanak a vélemények. Egy biztos: finom és egészséges, mi pedig a szezon alkalmából 10 izgalmas ténnyel készültünk kedvenc tavaszi gyümölcsünkről.
1. Az eper az egyetlen gyümölcs, amelynek a külsején vannak a magjai. Egy átlagos szemen úgy 200 darab, így nem is csoda, hogy beleragadnak a fogaink közé.
2. Vannak, akik tévesen a bogyós gyümölcsök közé sorolják, pedig a bogyósoknak a gyümölcshúson belül van a magja.
3. A növény a rózsákkal rokon faj, az eprek palánta korukban még nagyon hasonlítanak a kis rózsanövényekre.
4. Évelő növény, tehát ha egyszer elültetjük, éveken át lesz friss eper a kertünkben, bár az első évben nem biztos, hogy teremni fog.
5. Belgiumban működik epermúzeum, az ajándékboltja tele van eperlekvárral és epersörrel.
6. Az ókori rómaiak különböző betegségek kezelésére próbálták használni, például depresszió, láz, ájulás, vesekő, kaparó torok esetén is javasolták a fogyasztását.
7. Franciaországban afrodiziákumnak tartják, és a friss házasok nászéjszakáját követő tradicionális reggeli része.
8. Alacsony a kalóriatartalma, de sok benne a C-, B6- és K-vitamin, rost, folsav, kálium és aminosav.
9. Sok nitrátot tartalmaz, ami segíti az izmok vérellátását, így testmozgás előtt javasolt a fogyasztása.
10. Ha friss epret vásárolunk, mossuk meg, és vágjuk le a zöldjét, kivéve ha el akarjuk tenni pár napra, ebben az esetben mellőzzük a csuma eltávolítását és a mosást.
Forrás: Food Republic