Tudtad, hogy a jégkása Japánból származik?
2019. July 13.Ráadásul nem is mai találmány! Az első jégkása-kezdemények a Heian-korból származnak, ez pedig azt jelenti, hogy nagyjából egy évezreddel ezelőtt már fogyasztották a ma ismert hűsítő desszert ősét. Az ételt kakigōrinak (かき氷) nevezték, jégtömbből lefaragott („leborotvált”) jégből állt, és édes sziruppal összekeverve szolgálták fel. Mint a nyalánkságok zöme, ez is a társadalom legmagasabb rétegei számára volt elérhető, hiszen jeget csak télen lehetett beszerezni, aztán nagy raktárépületekben vagy természetes barlangokban kellett tárolni, hogy ne olvadjon el. A társadalom nagy része csupán a 20. századtól férhetett hozzá, amikor a technológiai fejlődés már lehetővé tette a jég olcsó előállítását és tárolását az év valamennyi szakában.
View this post on InstagramA post shared by Kerry Lee (@kerryeatsworld) on
Az Egyesült Államokba Hawaiin keresztül jutott el az édesség. Ez időben a szigeteken több tízezer japán munkás dolgozott a cukornád ültetvényeken. Később sokan visszatértek hazájukba, de így is jelentős állandó japán népcsoport alakult ki az őslakosság mellett. Elsőként ők kezdték el készíteni a japán jellegű jégkását Hawaiin, a jeges desszert hamarosan az állam egyik legkedveltebb édessége lett.
View this post on InstagramA post shared by うっしー2 (@0117ushi) on
Japánban és Hawaiin a jégkása egész finomra tört jégből áll, állaga inkább hasonlít a frissen hullott hóéra, mint a nálunk kapható ropogós-jégdarabos kására. Így az ízesítés jobban el tud keveredni a jéggel, és nem gyűlik össze a jég tetején vagy alján. A jégre ízesített szirup kerül, és általában a jég alá is tesznek valamit, ez lehet vaníliafagyi, makadámdióból készült fagyi, friss gyümölcsök, vörös adzuki bab vagy mochidarabok. Van, aki édes tejszínhabot vagy kókusztejszínt is választ a tetejére.
Az elkészítése nagyon látványos:
View this post on InstagramA post shared by Masha Masha (@mashamasha_koori) on
View this post on InstagramA post shared by あやんて (@aynt_ippy) on
Forrás: USA today 10 Best