Tudtad? A sztracsatella nem csak fagyi! 3 igen eltérő ételt is így hívnak
2022. April 8.Ha azt mondjuk, sztracsatella, egyből rávágod: „fagyi”! Az olasz hideg finomság (eredeti nevén stracciatella) krémes-tejes főzött fagylalt, benne sok-sok apró, vékony csokidarabkával. Tehát persze, teljesen igazad van, hogy a megoldást a kedvenc fagylaltozódban keresed, azonban jöjjön egy kis érdekesség! A sztracsatella ugyanis nem csupán fagyi lehet.
A híres fagyit egy bergamói étteremben kezdték el főzni a 20. század közepén, nevét pedig az azonos nevű, tehát stracciatella levesről kapta. Mi, magyarok szeretjük az édes – főleg gyümölcsös – leveseket, ez a kanalaznivaló viszont egyáltalán nem tejes, csokidarabos. Egy klasszikus olasz levest hívnak így, a húsleves alapba reszelt parmezánnal dúsított, felvert tojást csurgatnak, hasonlóan a mi rongyos tojáslevesünkhöz.
Tipp: Stanley Tucci tudja, hogy milyen az igazi dolce vita
A fagyi és a leves mellett a harmadik stracciatella is igazán meglepő, ez ugyanis egy sajtféleség. Egészen pontosan friss, „szálakból” vagy inkább „rostokból” álló lágy sajt tejszínes fürdőben. Ismerős lehet a burratáról, ennek a mozzarellabatyunak ugyanis a stracciatella a tölteléke. Fogyasztják előételként, salátához, de akár tésztára is kerülhet.
Fagyi, leves, sajt? Mi egyik stracciatellára sem mondanánk nemet!
Kapcsolódik: