Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Törley József okozta itthon az első közlekedési balesetet. 3+1 érdekesség a Törleyről és a pezsgőről

2022. December 29.

Buborékos, gyöngyöző nedű, amellyel bármikor megkoronázhatjuk az ünnepi pillanatokat: mi az? Könnyű kitalálni, hogy nem másról, mint a pezsgőről beszélünk! Ez a sejtelmes ital folyamatosan kacérkodik velünk, csalogat, bűbájt szór ránk, míg végül kénytelenek vagyunk engedni a kísértésnek, és elegáns pohárba öntjük azt. Ám még mielőtt ajkunkhoz emelnénk, koccintunk vele, mert csak így lehet teljes az élmény!

1.A pezsgőnek van alkoholmentes változata, és még finom is!

Igen, tudjuk, most arra gondolsz, alkohol nélkül mit sem ér ez az ital, de hidd el, levesz a lábadról, s igenis emelheti a pillanat fényét egy „alkoholmentes pezsgő”! Ráadásul igazi különlegességről van szó, amelynek alapját valódi bor adja. A nedűt speciális vákuum technológia segítségével alkoholmentesítik, így nyeri el a pezsgők íz- és zamatvilágát hordozó végső állapotát. A végeredmény egy olyan magas minőségű buborékos ital, amely akkor jön jól, ha bármilyen okból nem fogyaszthatunk alkoholt. De azoknak is szól, akik egyszerűen nem szeretik az alkoholt. Így pedig tuti senki nem marad ki az ünneplésből, bátran és bármilyen körülmények között koccinthatunk a többiekkel!

Forrás: Törley

2.Talán soha nem fogyott még így a pezsgő, mint most. Szilveszterre kifogyhatnak a készletek!

Nem csak a hazai, de a nemzetközi pezsgőpiac is szárnyal. A nagy francia gyártók például alig győzik szállítani a szükséges készleteket. Sőt, itthon is hasonló helyzet látszik körvonalazódni. Bár még hetek vannak hátra a pezsgőbontás legfontosabb időszakáig, ennek ellenére már most nagyon fogynak a legkedveltebb pezsgőink. A fogyasztók valószínűsíthetően előrehozták az év végi bevásárlások egy részét, mivel jó néhány élelmiszerboltban a pezsgőspolcaink már most is foghíjasak. Idén novemberben például a Törley Alkoholmentesből több, mint a tavalyi duplája kelt el, év végére várják a kereslet kicsúcsosodását. A fekete címkés Charmant doux-ból jelentős mennyiség fogyott novemberben, közel  600.000 palacknyit rendeltek a Törley kereskedelmi partnerei. A szezonban egy jó kiszállítási napon annyi pezsgő áramlik ki a gyár raktárából, mint egyes évközi hónapok egészében – ez akár több mint 66 kamionnyi árut is jelenthet. Megtörténhet, hogy év végére a legkedveltebb fajtákból kifogynak egyes boltok készletei. Érdemes ezért mielőbb beszerezni kedvenc pezsgőnket!

Tipp: Készíts szilveszterre habkönnyű pezsgőkrémet! 

3.Törley Józsefé volt az első hazai autók egyike, és maga okozta itthon az első közlekedési balesetet!

A világhírű pezsgőgyárosról, a magyar pezsgő atyjáról sok mindent lehet tudni a fennmaradt dokumentumoknak köszönhetően. Az egyik legkevésbé ismert tény vele kapcsolatban, hogy gépjárművével ő okozott először balesetet Magyarországon, méghozzá a fővárosi Rákóczi úton, ahol egy utcaseprő végezte napi tevékenységét. Hozzá volt szokva, hogy a lovasszekerek kitérnek, és nem gázolják el, ezért óvatlanul lelépett az akkoriban szokatlan, 20 km/óra sebességgel érkező automobil elé, ami fellökte. Szerencsére az utcaseprőnek nem lett komolyabb baja, így Törley lovagiasan három napi bérével kárpótolta az elszenvedett tortúra miatt. Ezzel békésen lezárult az ügy, hiszen ekkortájt a KRESZ és erre vonatkozó jogszabályok még nem is léteztek. A pezsgőgyárosról érdemes még tudni, hogy a minél gyorsabb és biztosabb áruszállításhoz elsőként vásárolt teherautókat Magyarországon, s alapító tagja lett a Királyi Magyar Automobil Klubnak is, amelynek később alelnöke is lett.

+1: Észtországban imádják a magyar pezsgőt!

A Törley egyik legfontosabb külpiaci partnere Észtország, ahol nagyságrendileg milliós tételben fogy a Törley pezsgő – ez azért is megdöbbentő, mert egy mindössze 1,3 milliós lakosságú országról van szó. A szomszédos skandináv országokban is tisztában vannak az észtek kitűnő ízlésével, ezért sokszor, amikor Észtországba látogatnak, Törley pezsgőt is visznek haza magukkal, mert persze ott kedvezőbb feltételekkel juthatnak hozzá a hazai Monopolium által meghatározott árakhoz képest. De, hogy ne csak Európát említsük, Vietnamban és Nigériában is ismerik a Törley pezsgőket! Vietnamban a Charmant Rouge vörös pezsgő, míg Nigériában az Excellence pezsgők a közkedveltek. Ebből is látszik, hogy a Törley nemcsak a magyarok kedvence, Európában, sőt a világ sok más pontján is kedvelik a 140 éves hagyománnyal rendelkező buborékos italt.

Ezt már olvastad? 

Tényleg buborékos marad a pezsgőnk, ha egy kanalat teszünk a palackba?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mártogatós receptek válogatás szilveszterre

Mártogatós receptek válogatás szilveszterre

Kedvenceink chipsek, zöldségek mellé, bloggereinktől

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!