Tedd & Ne tedd! - piknikezéskor
Ne tegyük:
Ne etessünk egy hadsereget: Ha egy 30 fős társasággal piknikezünk és mindenki hoz valamit, ne 30 főre készítsünk ételt – elég csak a létszám felének. Lehet, hogy mindenki szed majd belőle, de lehet, hogy csak kóstolnak, nem esznek meg egy egész adagot.
Ne feledkezzünk meg az italokról: Ha a szervező nem készített listát az elvállalható feladatokról (ki hozzon jeget, hűtőtáskát, alkoholmentes ürítőt, stb.), akkor egy megoldás lehetőség, ha mindenki egy üveg bort vagy egy 6-os csomag sört hoz.
Ne hagyjuk otthon a ropogtatni valókat: Mindenki hozza majd a tésztasalátáját, sajtkrémjét, makaróniját, viszont ne felejtsük el a roppanós zöldségeket sem, melyek feldobják a laktatóbb ételeket. Egy friss paradicsomsaláta mindenkinek jól esik majd – öntet szigorúan külön tálba, nehogy eláztassa a zöldségeket.
Ne mellőzzük az evőeszközöket: Lehet, hogy a szervező is hoz magával, de biztos nem lesz nála mindenféle kanálból minimum 10 db. Hozzunk mi olyan evőeszközt, mely az általunk készített étel fogyasztására alkalmas.
Ne tegyük nehézkessé: Ezek nem megszervezett vacsorák, lehetőségünk van közben válogatni és keverni az ízeket. Olyan ételeket vigyünk, melyeket könnyű felszolgálni – akár egy kézzel is megy.
Ne mulasszuk el a partyt: Nem igényel nagy szervezést, így egy szombat reggeli körüzenetből is lehet délutánra piknik.
Tegyük:
Legyen étkezési tervünk: Kóstoljunk meg mindent, de ne együk tele magunkat azokkal, melyeket bármikor fogyaszthatunk. Helyette próbáljuk ki a különlegességeket, vagy azokat, melyeket még sosem készítettünk el.
Készüljünk fel arra, hogy hazavisszük a maradékot: Ajánljuk fel a házigazdának a megmaradt ételt, de legyen nálunk ételhordó, hogy elrakjuk, ha ezt visszautasítja. Neki sincs szüksége 30 különféle étel maradékára – valószínűleg a hűtőjében sem fér el.
Hozzuk ki a legtöbbet az évszakból: Imádjuk a csokitortát, de piknikezéskor inkább készítsünk az évszakhoz és az időjáráshoz passzoló ételeket. A friss bogyós gyümölcsök nyáron a legjobbak.
Figyeljünk a környezetre: Kültéri eseménykor mindenképp fedeles tárolókba hozzuk az ételt, hisz nincs annál étvágyelvevőbb látvány, mint nézni, ahogy a legyek beköpik a francia salátát, vagy épp a csokis kekszen mászkálnak.
Figyeljünk az élelmiszerekre: Vigyünk olyan ételt, ami bírja a meleget, az üdítőknek, szószoknak pedig javallott egy hűtőtáska. Időzítsük az élelmiszereket, hogy a vendégek a legfrissebben tudják őket kóstolni.
Legyen téma: A szervezettséget nagyban elősegíti, ha van valamilyen irányvonala a pikniknek. Pl.: a főszervező hozza az alapokat (sült krumpli, hamburgerek, hot-dogok), a többiek pedig a toppingokat, a köretet.
A szórakozás a fontos: Célszerű körbeküldeni egy listát, melyre mindenki felírja, mit hoz magával. Egy szűk társaságban mindenki tudja, ki az, aki a legjobb sajtos kekszet készíti, így biztos azt fogja hozni. De ha szélesedik a meghívottak bázisa, akkor bizony kell a lista. Így az idegenek is tudni fogják, ki a Sajtos Kekszek kriálynője, így más nem hoz azt, Ő pedig boldog lesz, hogy nem vették el a titulusát.
forrás: cookinglight.com