Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Szuperélelmiszert minden napra – de hogyan?

2020. június 4.

Az utóbbi években sokat hallani az úgynevezett szuperélelmiszerekről. Egyesek szerint csak ügyes marketingesek alkotta kifejezés, míg mások egyenesen a hosszú élet titkának tartják őket.

Mitől is szuperek ezek az élelmiszerek, és hogyan tudunk minél többet bevinni belőlük? Ehhez gyűjtöttünk most ötleteket.

Mitől szuper a szuper?

Nincs örök érvényű definíció arra vonatkozóan, hogy pontosan mit nevezünk szuperélelmiszernek, mely táplálékok tartoznak ide, illetve kinek melyik közülük a legelőnyösebb.

Az mindenesetre elmondható, hogy egyedülálló összetételüknek köszönhetően kerülnek egyes élelmiszerek a kiváltságos listára, mert nagy koncentrátumban található meg bennük számos ásványi anyag és vitamin. Egészségünkre gyakorolt pozitív hatásuk bizonyított, a betegségek megelőzésében fontos szerepet játszanak.

És ami legalább ilyen fontos: sokkal könnyebben elérhetőek, mint gondolnánk, főleg a tavaszi-nyári időszakban varázsolhatjuk könnyedén az asztalunkra őket – akár nap mint nap. Az alábbiakban kategóriákba szedtük az összegyűjtött szuperélelmiszereket.

Tavaszi zöldek

Május-júniusban hemzseg a piac az üde zöldségektől: spárga, brokkoli, spenót, rukkola, kelkáposzta, hogy csak néhányat említsünk. Hogyan tudjuk változatosan felhasználni ezeket, hogy minden nap kerüljön az asztalunkra valami „szuper”?

Hagyjuk a spenótfőzeléket, tegyük a zöld leveleket inkább turmixba! Egy marék spenót, egy alma, egy banán, egy pici citrom, és már kész is a tápláló zöldturmix!

A brokkolit roppanósra főzzük csak, hogy minél több tápanyag maradjon meg benne – készülhet belőle zöldköret vagy egy egyszerű brokkolis-parmezános tészta.

A rukkola és a kelkáposzta szintén kiváló saláta alapanyagok, előbbihez jól passzol egy mézes-mustáros dresszing. Szórjuk meg magokkal, tegyünk hozzá frissen reszelt céklát, morzsoljunk rá kecskesajtot!

Csodatevő magok

Az utóbbi évek sztárja, a chiamag mellett barátkozzunk össze a lenmaggal is! Tápértéktartalmát tekintve még előnyösebb tulajdonságokkal is bír, mint a dél-amerikai „csodamag”. Használjuk bátran hazai kincsünket, a diót! Salátába, tésztára, édességekhez – gondoljuk újra, és próbáljunk ki új ízkombinációkat! A magok fogyasztásának legkézenfekvőbb módja a reggeli müzli vagy kása. A Mixit weboldalán magunknak állíthatjuk össze a saját szuperélelmiszeres müzliválogatásunkat – a fent említett csodatevő magokból is tehetünk a mixünkbe.

Szuper bogyósok

Szuper bogyós gyümölcsökért sem kell Kínáig mennünk! Tavasztól őszig frissen is elérhetőek mennyei hazai bogyósaink, amelyek magas antioxidáns tartalmuk révén joggal viselik a szuperélelmiszer címkét.Készítsünk szederből, áfonyából, fekete ribizliből egy kis növényi tejjel turmixot, vagy bűvöljük el vendégeinket egy mennyei bogyós pohárkrémmel! Görög joghurttal, mézzel, túróval, mascarponéval – kísérletezzünk kedvünkre!

Alma, az örök

Annyira alap, hogy sokszor nem is gondolunk rá, pedig az alma a legjobb szuperélelmiszerek egyike – kiváló A-, B- és C-vitamin forrás, jótékonyan hat a belekre, hatásosan méregtelenít. Minden évszakban kapható itthon, és nem utolsó sorban olcsó is. Bárhova magunkkal vihetjük, útközben csemegézhetjük, vagy milliónyi módon használhatjuk a desszertektől a lekvárokon-chutneykon át egészen az almacsipszig. És hogy mi a világ legegyszerűbb egészséges reggelije? Negyedeljünk fel két almát, tegyük tepsibe, szórjunk rá fahéjat, és süssük 180 fokon 20-30 percig! Tápláló és finom napindító télen és nyáron egyaránt.

Elfeledett hüvelyesek

Télen kiváló szolgálatot tesz a száraz bab, lencse, mirelit borsó, de ilyenkor, amikor szezonja van, válasszuk inkább a hüvelyesek friss változatát! Megéri rászánni azt a kis plusz időt a zöldborsó kifejtésére: mennyei élményben lesz részünk, ha roppanós tavaszi zöldségekkel, friss petrezselyemmel főzünk belőle zamatos zöldséglevest! De kerülhet rizottóba, főzelékbe, salátába, ahogyan szezonális testvére, a zöldbab is.

Egészséges csábítás „superfood módra”

A végére hagytuk a kakukktojást, ami se nem szezonális, se nem hazai, viszont méltán népszerű szuperélelmiszer: a kakaóbab. Válasszuk nyers formájában, hogy megőrizze vitamin- és ásványianyag-tartalmát, ilyen nyers zúzott kakaóbab például a Mixit választékában is megtalálható.

Nem állítjuk tehát, hogy a szuperélelmiszerek mindent helyettesítő csodaszerek, de az biztos, hogy ha rendszeresen, tudatosan fogyasztjuk őket, jót teszünk magunkkal és családunkkal.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?