Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Szezon indul - így tartsuk rendben a kötött pulcsikat!

Legyen szép vagy csúnya szvetterünk, pár hasznos tipp mindig jól jön.
2021. November 23.

Egyre fázósabbak a napok, a gardróbban meg csak úgy tornyosulnak a kötött holmik. A gyapjú és angóra ráadásul nem is olcsó – ezeket a „beruházásainkat” illene megvédenünk, hogy az állaguk a következő tavaszig minimum kitartson. Sőt: még pár évig biztosan szívesen nyúznánk a pihe-puha darabokat.
Molyrágta vagy bolyhos baleseteket sem szeretnénk szenvedni, ezért érdemes pár óvintézkedést megtennünk. Még mielőtt megveszünk – akár ajándékba is – egy többezer forintos kasmír pulóvert vagy sálat, nézzük meg jól, mennyire sűrű a szövése. A szorosabb szálakkal rendelkező, igazi címkés terméket érdemes megvenni, ami nem fog úgy kinyúlni, mint az olcsóbb verzió. Igaz, a márkás holmi elvileg nem kerülhetne mosógépbe, ám egy gyengéd tisztítás nem fog ártani neki. Mindenképp kifordítva tegyük a gépbe, és csak hasonló, finom anyagok társaságában. Fehérítőszer-mentes mosógéllel; kímélő programot válasszunk, és a centrifugálást inkább hagyjuk ki.
A kézi mosás biztosabb: langyos vízben, babasamponnal vagy gyengéd mosószerrel áztassuk tíz percig, majd óvatosan öblítsük ki pulcsinkat. A kézi facsarás megnyújtaná a szálakat, így ehelyett egy vízszintes felületre, egy jó nedvszívó, tiszta törülközőre terítsük ki a holmit, majd gondosan csavarjuk fel tekerccsé – így a felesleges vizet ki tudjuk préselni. Ha ezzel megvagyunk, hengerítsük ki a pulcsit, és egy újabb száraz törülközőn hagyjuk tovább száradni.

Témába vág: Mire jó a mosódió? 

Szöszösödéssel is számolni kell – ahol a szvetter gyakran dörzsölődik, ott filcesedni kezd majd. Csábító volna húzgálni a pici bogyókat, de így sajnos roncsoljuk a textilt. Jobban járunk, ha ruha-borotvát alkalmazunk, illetve a már lecsüngő szöszöket apró körömvágó ollóval is eltávolíthatjuk. Hogy megelőzzük a jelenséget, érdemes ágynemű-huzatban mosni a pulóvert, és a mosógépbe textilvédő öblítőt is együnk.
Ha sajnálatos módon összemenne a gyapjúpulcsi, akkor sem kell feltétlen tovább adnod egy kisgyereknek. Áztasd a ruhadarabot egy vízzel teli lavórba, melybe egy kupaknyi öblítőszert keverj be. Hagyd tíz percig, hogy a szálak újra felszívhassák magukat nedvességgel. Majd gyengéden formáld a régi alakjára a szvettert, és törülközőn szárítsd.
A kihúzódott szálat varró- vagy horgolótűvel óvatosan vissza tudod húzni belülről; abban az esetben, ha már nagyon lógna, akkor csomóra kösd, illetve átlátszó körömlakkal legyints egyet rá, hogy ne rosszabbodjon a helyzet.
Ha véget ér a pulcsis szezon, akkor mindenképp gondoskodj arról, hogy az elkövetkező fél évben se adódjon probléma. Száraz, egyenletes hőmérsékletű helyiségbe, tisztán rakd el a kötött holmikat. A morzsák vagy foltok eltávolítása később nehezebb lesz, és még kellemetlen kártevőket is odavonzhatnak. A rovarok ellen levendula vagy cédrus aromája használ, illetve a légmentes ruhatároló zsák ajánlott még a gondos elpakolás céljára.

Perzsa

Forrás: realsimple.com

Ez is érdekelhet:

Jaj, hámlik a műbőr táskám, máris kidobhatom?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!