Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Jaj, hámlik a műbőr táskám, máris kidobhatom?

A kabát sem bírja túl jól, hacsak nem kezelgetjük.
2021. október 19.

Nemcsak az igazi bőr, de a mesterséges változat is kiszáradhat, ha nem kap megfelelő hidratálást. Ha meg akarjuk úszni a felhólyagosodást, repedezést, majd hámlást, akkor jól szellőző, bőrhatású szövetből készült holmikat válasszunk. Ám ha fényeset vettünk, ami jól néz ki és árban is kedvezőbb, akkor sajnos csúnyán fel-, majd leválhat a táska, kabát vagy akár a kanapénk külseje. Az állandó használat és a napsugarak is öregítik az anyagot, melynek a felső rétege előbb-utóbb feladja.
Egy műbőr kabát öt évnél többet nem nagyon bír: akkor is, ha műbőrápolóval kezeljük. A gépi mosás – az ezt megengedő címke ellenére – sem célszerű. Ha valamilyen folttal javítanánk a hibát, akkor a felragasztás előtt tisztítsuk meg alaposan a területet: nedves, mosogatószeres puha rongyot használjunk. Majd egy száraz textillel töröljük le a helyet. Óvatosan tegyük a hasadékra a színben passzoló foltot, ami alá lehetőleg levegő már ne szoruljon. De folyékony bőr-töltőanyagot is kipróbálhatunk, amivel szintén bánjunk csínján. Tiszta, száraz felületre vigyük fel, egyenesen a hasadásokba és repedésekbe juttassuk, az applikátor segítségével. Egy kés pengéjével oszlassuk el egyenletesen a masszát, majd egy jól szellőző, napfény nélküli szobában hagyjuk megszáradni a holmit. Festék spay használatával is működhet a javítás, de akkor a tökéletes színt kell eltalálni, és a tónus is kellően világos vagy sötét legyen. 15 perc száradás után egy fedőréteget is fújjunk a felületre. Többször is megismételhetjük a műveletet, hogy a pontos színt elérjük, de a menetek közt mindig legyen 15 perc száradási idő.
Ha vegyszermentes módszerre vágyunk, akkor olívaolaj jöhet szóba – gyengéd, körkörös mozdulatokkal kezeljük az olajba mártott puha textillel a kabátot vagy táskát. Ragyogó, lágy és repedésmentes hatást ad; ám ha a szagot nem szeretnénk átvenni, akkor viszont a kedvenc parfümünkből fújjunk rá egy keveset. A saját testápolónk is szóba jöhet, bőr és műbőr esetén egyaránt. Előtte langyos, szappanos vizes textillel töröljük át a dzsekit vagy táskát, majd ha megszáradt, jöhet a krémezés – egy tiszta, száraz anyagdarabbal. Ez esetben is sötét, jól szellőző helyen hagyjuk megszáradni a cuccainkat.

Témába vág: Szépen kiveszi a foltokat a perkarbonát nevű anyag.  

Perzsa
Forrás: home.onehowto.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nahát, Billie Eilish vegán Air Jordan-cipőt tervezett

Nahát, Billie Eilish vegán Air Jordan-cipőt tervezett

Lidércesen foszforeszkáló, zöld színben dereng az egyik fenntartható lábbeli.
Meglepő, de sokkal több mindenre használhatod az olívaolajat, mint gondolnád

Meglepő, de sokkal több mindenre használhatod az olívaolajat, mint gondolnád

Az olívaolaj előnyeit biztosan ismered, már ami a főzést illeti. De gondoltad volna, hogy egy csomó minden másban is jeleskedik?

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.