Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tombol a tél, most tedd ki az ágyneműt, legalább pár órára!

A régi fagyasztási trükk jó pár kórokozótól meg tud szabadítani.
2022. January 19.

Röpködnek a mínuszok – mikor, ha nem most tegyük ki az ágyneműt egy alapos átfagyásra? Ha allergiás vagy asztmás vagy, akkor vélhetően kerülnéd a vegyi megoldásokat, hogy a poratkáktól megszabadulj. Természetesebb mód olyan körülmények közé terelni őket, amelyeket nem viselnek el. Ezek az apró lények olyan anyagokat bocsátanak ki magukból, melyek felnőttek és gyerekek számára is okozhatnak egészségügyi problémákat. Nem könnyű irtani sem őket, kivéve ha csontig hatoló a hideg odakint.
Bármennyire is takarítasz, mégsem tudod garantálni, hogy atkamentes legyen az otthonod. Az Antarktisz és a magas hegyek kivételével mindenhol felbukkannak ezek a mikroszkopikus méretű rovarok, a jég hátán viszont nem élnek meg. Olyan puha, bársonyos helyekre fészkelik be magukat, mint a párnák és paplanok bugyrai. A bőrünkről távozó, elhalt hámsejtekkel táplálkoznak, amilyen lakomára a legjobb esélyük az ágyikónkban nyílik. Egy átlagos emberről napi másfél gramm hámlott bőr távozik – ennyi eleség akár egymillió atkának is ínyére lehet. Ha gyakran folyik az orrod, vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladással élsz, illetve horkolsz; nedves, piros és viszketős a szemed, köhögsz, plusz az orrod és a torkod olykor kapar, akkor jó eséllyel érint ez a probléma.

Ide kapcsolódik: Az otthonod is lehet veszélyes, ha allergiás tünetekkel küzdesz

Az atkák a meleg, nedves környezetet kedvelik, ami 20-25 fokot és 70-80 százalék páratartalmat jelent. Ami ettől eltérő érték, az már megnehezíti a létezésüket, sőt: az extrém hőmérséklet ki is képes iktatni az állományt. A forróság is természetesen tisztít, legyen szó akár már 55 fokos mosásról vagy vasalásról. Ha a száraz hőség nem igazán megoldható, akkor marad a jeges pusztítás. Díszpárnák, alvós párnák, függönyök, plüssállatok, „nyunyókák”, kutya- és cicajátékok, illetve a kedvenceink nyoszolyái sem biztos, hogy mosógépbe kerülhetnek, de a fagyba kitenni egy napra hatékonyabb és egyszerűbb kezelés is. Van olyan textilünk, ami féltős – még kézzel is alig mossuk, nem hogy forró víznek vagy vasalásnak tegyük ki. Ám ha allergiát vagy asztmát kockáztatunk, akkor nem hagyhatjuk, hogy a poratkák örökre beléjük kuckózzanak.
Nulla fok alatt már döglenek ezek a kellemetlen rovarok, és ha nincs csapadék, sem köd vagy hó, akkor jól tesszük, ha a teraszra vagy az udvarra egy szárító állványra, esetleg székekre terítjük ki a kényes holmikat. Az apróbb tételeket szellőző vászonzsákban tegyük ki – paplanhuzat is jó, vagy fonott kosár – a lényeg, hogy ne egy kemény műanyag tárolót válasszunk. A legjobb, ha 24 órát minimum odakint töltenek a cuccok, de ha csak nyolcat is sikerül, már akkor is sokat tettünk az egészségünkért. Ám két napig tudnánk nélkülözni a textiljeinket, az volna az ideális. Ugyanis a hőmérő higanyszála nem biztos, hogy folyamatosan mínuszban tartózkodik – ha a nap odasüt, akkor az bezavarhat a folyamatnak. Sajnos az atkák még holtukban is okozhatnak nekünk egészségügyi problémákat, hiszen az általuk kibocsátott anyagok ott maradnak, és persze a tetemeikre szintén érzékenyek lehetünk. Porszívózással javulhat a helyzet, de akár az is segíthet, ha szőnyeg-porolóval vagy teniszütővel verjük ki az ágyneműből a pirinyó élősködők maradványait.

Ezt is láttad esetleg?

Szellőztessünk, de mikor és mennyit?

Perzsa

Forrás: getgreenbewell.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Évekkel később is véd az allergia ellen egy új kezelés

Évekkel később is véd az allergia ellen egy új kezelés

Négy évvel a kezelés befejezése után is védelmet nyújt a mogyoróallergiával szemben egy új módszer, amelyet ausztrál kutatók dolgoztak ki.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!