Sütőtisztítás ecettel és szódabikarbónával
Létezik kemikáliamentes módja is a tiszta sütő megteremtésének – ilyen a szódabikarbóna és az ecet remek párosa. A sütőnket érdemes évente többször is tisztítani, főleg ünnepek előtt, mikor sok, különféle sült ételt készítünk (húsok, köretek, sütemények, stb.).
Mire lesz szükség?
szódabikarbóna
víz
gumikesztyű
nedves mosogatórongy
műanyag spatula
spray-fejjel ellátott üveg
fehér ecet
Mit kell tenni?
1.Ürítsük ki a sütőt és tegyünk mindent félre.
2.Keverjünk össze ½ csésze szódabikarbónát kb. 3 evőkanál vízzel.
3.Húzzuk fel a gumikesztyűt, és oszlassuk el a keveréket a sütőben (távol a fűtőelemektől). Ügyeljünk rá, hogy mindenhova jusson a pasztából – különösen a legzsírosabb helyekre.
4.Hagyjuk, hogy minimum 12 órát álljon így a sütő.
5.Ha letelt a 12 óra, nedves ronggyal tisztítsuk meg a sütőt, spatula segítségével kapargassuk le a makacsabb szennyeződéseket.
6.Öntsük az ecetet a spray-fejes üvegbe, permetezzük be vele a sütő azon részeit, ahol még maradt a szódabikarbónás pasztából. Az ecet reakcióba lép a szódával és finom habbá alakul.
7.Nedves ronggyal töröljük át még egyszer a felületet, hogy az összes habos rész eltűnjön. Győződjünk meg róla, hogy semmilyen szóda-vagy ecetmaradvány nem marad a sütőben.
8.A sütő belső elemeit is tisztítsuk meg, majd tegyük vissza a helyükre.
forrás: The Kitchn