Süssünk kevesebb cukorral!
2020. February 18.Aki imád sütni – vagy csak szívesen nassolgat –, folyamatosan szembekerül a cukor „problémájával”. Szerencsére számos cukorhelyettesítő és -pótló létezik, így ha szempont a kevesebb finomított cukor, van miből válogatni.
Friss gyümölcsök – természetes édesítőszerként is működnek
Ha szeretnénk kevesebb finomított cukrot tenni a süteményeinkbe, válasszunk cukormentes almapürét vagy banánpépet. Banánokból nyugodtan vegyünk túlérettet, ezek lesznek a legjobbak például a kevert süteményekbe. 100 g cukor 200 g almapürével vagy 3-4 szétnyomkodott banánnal váltható ki. Ha almapürét használunk, a folyékony hozzávalók mennyiségét csökkentsük 1/4-del! (Almapüré több magyar üzletláncban is kapható üveges kiszerelésben, de természetesen házilag is elkészíthetjük.)
Szárított, aszalt gyümölcsök
Aszalt datolyával, barackkal és fügével 1:1 arányban kiválthatjuk a cukrot. Előnyük, hogy többféle állagban is felhasználhatjuk a receptekhez: apríthatjuk finomra vagy pürésíthetjük, ahogy az adott süti megkívánja. Aki pedig a krémes verziókat részesíti előnyben, áztassa vízbe az aszalványokat! Pár óra múlva könnyedén simára turmixolhatók némi víz vagy cukormentes, ízben passzoló gyümölcslé hozzáadásával.
Nem csupán a gyümölcs édesíthet
A gesztenye, a finomra őrölt mandula és a kókuszreszelék egyaránt édesebbé teszi a süteményeket, desszerteket.
Édes fűszerek
A fahéj, a vanília és a szerecsendió fokozza az édes ízt. A szerecsendió például szuper lesz kekszekbe, jól passzol a bogyós gyümölcsökhöz és a körtéhez. A vanília és a fahéj pedig nem csupán édesít, hanem finom aromát is kölcsönöz a sütiknek. Fél evőkanál vaníliakivonat 2 evőkanál cukrot helyettesíthet.
A zöldségek is lehetnek édesek
Az édesburgonya nem véletlenül hordozza nevében az „édes” szót, hiszen mindössze 4%-os cukortartalommal bír. Sütve könnyedén pürésíthető, sütemények tésztájához keverhető. A sárgarépa és a cukkini, sőt még az édes cékla is kedvelt sütési hozzávaló, mind hozzájárul a hozzáadott cukor csökkentéséhez.
A fenti hozzávalók 100%-ban ugyan nem váltják ki a hozzáadott cukrot a süteményekben, de hathatósan hozzájárulnak a mennyiség csökkentéséHEZ. És ne feledjük: cukor helyett nyírfacukrot, mézet, agave szirupot is használhatunk.
Forrás: Frisch Gekocht