Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Süss augusztus 20-ra különleges kenyereket! 6 ötletet mutatunk

2022. August 18.

Szent István napjára sokan sütnek otthon házi kenyeret – még azok is, akik egy „sima” hétköznapon inkább a közeli pékségben szerzik be a kedvencüket. Lehet kovászos, élesztős vagy akár sütőporos, süssünk a családunk ízlése szerint! Hoztunk is 6 apró ötletet, amelyek segítségével feldobhatjuk a bevált alapreceptünket.

Burgonya

Ahogy a langalló tésztájába szoktunk tenni, úgy kerülhet kenyérbe is főtt, áttört burgonya. Dúsítja a tésztát és finom puhává varázsolja, ráadásul a foszlós állagon túl nyerünk is pár napot: ez a kenyér ugyanis nehezebben szárad ki. A krumpli főzővizéből mindenképpen kerüljön a tésztába!

Olajos magvak

Az egyik legegyszerűbb megoldás, hogy az „alap” kenyerünket ünnepivé varázsoljuk. Kelt kenyerek esetén kelesztés után gyúrjuk bele a tésztába a kiválasztott magvakat, majd hagyjuk ismét megkelni. Ha intenzívebb ízt szeretnénk, a magvakat forró, száraz serpenyőben pirítsuk meg felhasználás előtt!

A gyors verzió: ír szódás kenyér

Külön pontba szedtük, ugyanis ez a kenyér már önmagában kuriózum, eltér a nálunk megszokottól. Keleszteni nem szükséges, a tésztába szódabikarbóna és író (esetleg kefir, joghurt) kerül. Csak összedolgozzuk, a tepsin megformázzuk, és már süthetjük is. Bátran ízesíthetjük a tésztát!

Tipp: Ezek a kenyerek győztek a Magyar Pékszövetség idei versenyén

Fűszerek

Aprított zöldfűszer, fokhagyma granulátum vagy tetszőleges fűszerkeverék (pl. mediterrán) is kerülhet a kenyérbe. Sőt tovább ízesíthetjük, például az olaszos vonalhoz jól illik egy marék felkarikázott olajbogyó a tésztába gyúrva.

Hagymák

Lassú tűzön dinszteljünk meg egy adag vöröshagymát vagy újhagymát, és adjuk a tésztához. Arra figyeljünk, hogy a hagyma puhára süljön, de ne piruljon meg. A kész kenyér finom, édeskés-pikáns plusz ízt fog kapni. Fontos, hogy amennyiben a kenyér tetejére is jut a hagymából, sütés közben időben takarjuk le alufóliával, ugyanis könnyen megég.

Burgonyapehely, búzadara, zabpehely, zabkorpa

Levegősebbé és egyben laktatóbbá teszi a kenyeret, ha a tésztában a liszt egy kisebb részét lecseréljük. A zab ráadásul kifejezetten rostdús, így a vércukorszintünknek is kedvez, ha kerül a kenyérbe.

Kapcsolódik:

300 forintos liszt és 800 forintos kenyér? Tényleg ez vár ránk?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Laposkenyér 3 töltelékkel

Van otthon pár lap piadina? Vagy tortilla? Akkor már csak meg kell töltened!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!