Süss augusztus 20-ra különleges kenyereket! 6 ötletet mutatunk
2022. August 18.Szent István napjára sokan sütnek otthon házi kenyeret – még azok is, akik egy „sima” hétköznapon inkább a közeli pékségben szerzik be a kedvencüket. Lehet kovászos, élesztős vagy akár sütőporos, süssünk a családunk ízlése szerint! Hoztunk is 6 apró ötletet, amelyek segítségével feldobhatjuk a bevált alapreceptünket.
Burgonya
Ahogy a langalló tésztájába szoktunk tenni, úgy kerülhet kenyérbe is főtt, áttört burgonya. Dúsítja a tésztát és finom puhává varázsolja, ráadásul a foszlós állagon túl nyerünk is pár napot: ez a kenyér ugyanis nehezebben szárad ki. A krumpli főzővizéből mindenképpen kerüljön a tésztába!
Olajos magvak
Az egyik legegyszerűbb megoldás, hogy az „alap” kenyerünket ünnepivé varázsoljuk. Kelt kenyerek esetén kelesztés után gyúrjuk bele a tésztába a kiválasztott magvakat, majd hagyjuk ismét megkelni. Ha intenzívebb ízt szeretnénk, a magvakat forró, száraz serpenyőben pirítsuk meg felhasználás előtt!
A gyors verzió: ír szódás kenyér
Külön pontba szedtük, ugyanis ez a kenyér már önmagában kuriózum, eltér a nálunk megszokottól. Keleszteni nem szükséges, a tésztába szódabikarbóna és író (esetleg kefir, joghurt) kerül. Csak összedolgozzuk, a tepsin megformázzuk, és már süthetjük is. Bátran ízesíthetjük a tésztát!
Tipp: Ezek a kenyerek győztek a Magyar Pékszövetség idei versenyén
Fűszerek
Aprított zöldfűszer, fokhagyma granulátum vagy tetszőleges fűszerkeverék (pl. mediterrán) is kerülhet a kenyérbe. Sőt tovább ízesíthetjük, például az olaszos vonalhoz jól illik egy marék felkarikázott olajbogyó a tésztába gyúrva.
Hagymák
Lassú tűzön dinszteljünk meg egy adag vöröshagymát vagy újhagymát, és adjuk a tésztához. Arra figyeljünk, hogy a hagyma puhára süljön, de ne piruljon meg. A kész kenyér finom, édeskés-pikáns plusz ízt fog kapni. Fontos, hogy amennyiben a kenyér tetejére is jut a hagymából, sütés közben időben takarjuk le alufóliával, ugyanis könnyen megég.
Burgonyapehely, búzadara, zabpehely, zabkorpa
Levegősebbé és egyben laktatóbbá teszi a kenyeret, ha a tésztában a liszt egy kisebb részét lecseréljük. A zab ráadásul kifejezetten rostdús, így a vércukorszintünknek is kedvez, ha kerül a kenyérbe.
Kapcsolódik:
300 forintos liszt és 800 forintos kenyér? Tényleg ez vár ránk?