Savanyút a tányérra! Együnk minél több savanyított finomságot ősszel és télen!
2019. October 6.Fermentálni manapság óriási divat: a legmenőbb séfek és gasztroblogok hirdetik a savanyított, erjesztéssel készülő zöldségek nagyszerűségét. Bár a fermentálás alapvetően tartósítási eljárás, ne feledjük, hogy az így készült élelmiszerek nagyon-nagyon egészségesek is. Lássuk, miben rejlik pozitív élettani hatásuk!
Tele vannak vitaminnal
Erre pedig hatalmas szükségünk van az őszi-téli időszakban! A savanyú káposzta rengeteg C-vitamint tartalmaz, de a többi savanyúság sem szűkölködik vitaminokban és ásványi anyagokban. Azaz tökéletes immunerősítők, így ha sok savanyút fogyasztunk, jó eséllyel elkerülhetjük a télen oly gyakori vírusos-megfázásos betegségeket. Céklát, paprikát, lila hagymát, gyöngyhagymát is választhatunk a kedvenc káposztánk mellé.
Antioxidánsok
Az egyik legjobb antioxidáns savanyúság a cékla. Gyönyörű színe már eleve jó kedvre derít a szürke téli napokon, az pedig már csak hab a tortán, hogy ezzel a finom lila zöldséggel még a szabad gyökök ellen is hatékonyan felvehetjük a harcot.
Probiotikumok
Ha mégis belefutottunk egy bakteriális fertőzésbe, a gyógyszerszedést valószínűleg nem ússzuk meg. Ha antibiotikumot kell szednünk, orvosunk valószínűleg valamilyen probiotikus készítmény egyidejű fogyasztását is javasolni fogja. Jó hír, hogy bélflóránk regenerálódását természetes úton is támogathatjuk, ugyanis a savanyúságok rengeteg élettani szempontból pozitív hatású baktériumot tartalmaznak. Megelőzésre is tökéletesek!
Kevés kalória van bennük
A fogyókúrázók számára egyáltalán nem mindegy, hogy az amúgy egészséges élelmiszerek mennyire hizlalnak. Szerencsére a savanyúságokkal alig viszünk be plusz energiát a szervezetünkbe, ezért bátran beépíthetjük az étrendünkbe akkor is, ha minden kalória számít.