Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Pamut vagy mikroszálas törlőkendő a jobb választás?

Fenntartható tippek a lakás és az élővizek tisztaságáért.
2021. November 14.

Ha arra törekednél, hogy minél inkább környezetbarát életet élj, akkor az újrahasznosítható anyagok irányába érdemes menned. Nem csoda, ha felmerül a kérdés, hogy a fenti két textil közül melyik esik inkább a fenntartható kategóriába. A mikroszálas törlőkendők eleve szintetikus összetevőkkel készülnek, ami azt jelenti, hogy vagy 300 alkalommal használhatod őket, mielőtt csökkenni kezd a hatékonyságuk. Minden egyes mosásnál ugyanis elvesztenek egy bizonyos mennyiségű műszálat, ami szöszök a csatornarendszerbe jutva okozhatnak gondokat. Mini szivacsokként működve magukba szívják a toxinokat, majd így kerülnek be a vadvízi állatok szervezetébe. Onnan pedig a táplálékláncba jutnak tovább, és talán a saját  tányérunkon látjuk viszont, a karácsonyi hal húsában.
Már ezt tudván is inkább nyúlnánk a pamut felé. Ám ez a választás sem olyan tisztán zöld – az alapanyag termesztése ugyanis igencsak nagy terhet ró a környezetre. A hagyományos módon előállított gyapot termékek ugyanis rengeteg vizet, talajjavító anyagot és rovarirtó szert igényelnek. A szálak fehérítéséhez pedig erős vegyszeres kezelés is szükséges.

Hogy mi lehet akkor a megoldás? Az organikus, natúr színű pamut kendő az, ami csak előnnyel bír: a környezetkímélő módon termelt anyag nem kapott rovarirtó és növényvédő szereket, és a fehérítési eljárást is megúszta. Használat, illetve kimosás során pedig nem fog magából műanyag részecskéket eregetni; ha pedig végleg szétnyúztuk, akkor a komposztálóba helyezhetjük, a vegyes kuka helyett.
Viszont ha már megvettük a legyártott mikroszálas kendőt, akkor használjuk is ki, amíg lehet – ám ha lejár az ideje, akkor inkább organikus termékre váltsunk. Mosásnál pedig mikroszál-fogó Guppyfriend zsákot vagy a dizájnos Cora-mosógolyót alkalmazhatjuk, melyek összeszedik az apró műanyag hulladék egy részét. Ha sok gyülemlett már fel a zacskóban vagy a labdacsban, akkor kézzel ki tudjuk üríteni belőle a szöszt. Hogy ne legyen hiábavaló a gyűjtés, az eredményt egy műanyag palackba tuszkolva dobjuk a szelektívbe.

Perzsa

Forrás: earthfriendlytips.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!