Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Otthon töltött esték – 5 dolog, amiért érdemes előkapni a család kedvenc társasjátékait

2020. November 15.

Sokan gondolják, hogy a társasjáték csak a gyerekeknek való, az utóbbi években azonban a felnőttek körében is népszerű hobbivá nőtte ki magát ez az aktív, játékos szórakozási forma. Ez pedig nem véletlen: a Budapesti Metropolitan Egyetem saját szervezésű TEDx eseményének két előadója, Győri-Nádai Réka kreatív szakember és Győri Zoltán játéktervező, a Mit játsszunk? vlog alapítói most elárulják, miért érdemes becsukni a laptopunkat, és tévézés helyett is egy jó társasjátékkal tölteni az esténket. 

 

1. A társasjátékozás olyan szórakozás, ami közben fejlődhetünk

A társasjátékozás sokkal több, mint játék: egyszerre relaxál, lazít el bennünket, fejleszti a készségeinket és bővíti tudásunkat. A társasjátékok ugyanis azon túl, hogy fejlesztik a koncentrációt, a kognitív készségeket, a logikát, a verbális kommunikációt és a megfigyelőkészséget, indirekt módon tanítanak minket. Ráadásul műveltségnövelő szerepük sem elhanyagolható. Ha ez még nem lenne elég, a modern társasjátékok egyik legerősebb pozitív hatása, hogy nemcsak versengésre buzdítanak, hanem együttműködésre is. Így empatikusabbá is tesznek bennünket.

 

2. Valós helyzeteket élhetünk meg

A játékok a való életben is megjelenő helyzetekbe hoznak bennünket, amelyeket így kockázat és tét nélkül tapasztalhatunk meg. Játék közben gyakran kell például improvizálunk vagy előre tervezve, stratégaként gondolkodnunk, a levont tanulságokat pedig a hétköznapokban is jól hasznosíthatjuk. A játékban megjelenő érzelmi szituációkat ugyanis pont olyan valósnak éljük meg, mintha a táblán zajló események ténylegesen megtörténtek volna velünk.

 

3. Játszva tehetünk a mentális egészségünkért

A modern társasjátékok minőségi együtt töltött időt, értékes hobbit, párkapcsolat-erősítő programot jelentenek egy felgyorsult világban. A játékasztal mellett a játékosok egymásra és önmagukra egyformán figyelnek, a játékba felejtkezve flow élményt élnek át. Nem ritkák az olyan történetek sem, ahol családi, baráti, szerelmi kapcsolatokat emelt magaslatokba a közös játékélmény. Éppen ezért a társasjátékozás komoly mentálhigiénés hatással is rendelkezik, amit érdemes kihasználnunk!

 

4. Megismerhetjük magunkat

A társasjátékok remek önismereti terepet nyújtanak, ahol rengeteget tanulhatunk magunkról. Megtudhatjuk például, hogyan éljük meg a vereséget, mennyire vagyunk logikus gondolkodásúak vagy érzelemvezéreltek, és milyen típusú (konfrontatív, kompetitív vagy inkább kooperatív) játékok állnak hozzánk legközelebb. A játékokat éppen ezért a pszichológia területén is sikerrel alkalmazzák. Remek segítséget nyújthatnak a lelki elakadások, nehézségek oldásában vagy továbbmozdításában is.

 

5. A társasjátékozás közben saját magunk lehetünk

Győri-Nádai Réka és Győri Zoltán meggyőződése, hogy a játék a lélek ideális állapota. A játék keretei közt ugyanis megélhetjük saját kreatív szabadságunkat, miközben valódi önmagunk lehetünk. A társasjátékokban azáltal, hogy karakterek bőrébe bújunk, öntudatlanul hagyhatjuk el saját jól megszokott álarcainkat.

Forrás: Drive Me Baby 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!