Otthon nyaralunk! 5. rész – Ősz elején miért ne grillezhetnénk?
2020. August 30.Az idei év más, mint a többi: kevesebbet mozdulunk ki otthonról, és sokunk a hosszabb külföldi nyaralást is elhalasztotta jövőre – bízva abban, hogy addigra csillapodik a szinte az egész világot érintő vírushelyzet. Hiszem azonban, hogy messzi utazás nélkül is kikapcsolódhatunk, akár eddig ismeretlen magyar tájak felfedezésével, akár a saját otthonunk falai között. Nem kell hatalmas és költséges dolgokra gondolni, pár apró új rituálé, program is segíthet abban, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból, és új élményekkel gazdagodjunk ezen a furcsa, felemás nyáron.
A sorozat első részében a kedvenc étkezésemről, a reggelizésről meséltem, illetve mutattam is pár olyat receptet, amelyet gyakran készítek itthon, nyári (hétvégi) reggelizésekhez kihagyhatatlanok. A második részben megmutattam, hogy melyek azok az apró rituálék, amelyek igazán meghozták számomra a hamisítatlan nyár érzését. Főszerepben a fűszerkertemmel! A következő héten számba vettem azokat az ételeket, amelyekből jó sokat (és még többet) készítettem az elmúlt időszakban. Legutóbb pedig a gyümölcsös pitékről meséltem.
A nyárnak lassan vége, így ez a sorozat is a befejező részéhez érkezett. A prioritások megváltoznak, kezdődik a suli, a munkahelyeken is egyre inkább érződik az év végi hajrá. Itt az Ízes Életen is elővettük a menetrend szerinti témákat: ételérzékenység a suliban, szendvicsötletek, nyár végi alapanyagok. Én viszont arra biztatok mindenkit, hogy hosszabbítsa meg egy kicsit a nyarat! Amíg tart a jó idő (augusztus 30-ra ígérték a nyár legmelegebb napját), nyugodtan belefér még egy grillezés, még egy fagyizás, még egy jeges kávé vagy más nyárias gasztroprogram.
Tegnap este mi is grilleztünk, ugyanúgy, mint nyár elején vagy közepén. A különbség talán csak annyi volt, hogy minden körben felkerült a rácsra 1-1 padlizsán is. Most van igazán szezonjuk, most kell nekiállni a padlizsánkrémeknek. A padlizsán tehát az ősz ígérete, a többi viszont nyár, nyár, nyár! A tarja mézes-mustárosra készült (3 egység mustár, 1 egység méz, só és bors), az oldalast édes csiliszósszal pácoltam. Oldalast egyébként szuper dolog grillezni, sokkal kevésbé lesz zsíros a végeredmény. Készültek még vega nyársak gombával, hagymával, füstölt tofuval és cukkinivel, szójaszósszal ízesítve. És a kukoricáról se feledkezzünk meg, valljuk be, így, grillen sütve a legfinomabb! Reggeliről pedig maradt néhány darab teljes kiőrlésű lepény, ezeket is feldobtuk a rácsra.
Ha grillezünk, mindig odafigyelek a köretekre is. A karakteres ízű pácok mellé egyszerű köretek illenek, ettől persze még nem kell unalmasnak lenniük. A főtt újkrumpli felére bőven elég só és bors, a másik felét pedig összekevertem tejföllel, valamint finomra aprított kaporral, sóval és pici citromlével ízesítettem. Készítettem még tzatzikit (görög joghurt, reszelt kígyóuborka, só, kevés citromlé és fokhagyma – ez utóbbit néha elhagyom) és hideg bulgursalátát, amibe aztán tényleg bele lehet kockázni mindenféle zöldségmaradékot, például uborkát, paprikákat, paradicsomot.
És van még egy köret, amit sosem hagyok ki, ez pedig a panzanella, azaz a (toszkán) kenyérsaláta. Az egyik kedvencem, főleg házi kovászos kenyérből készítve. Annyi a titok, hogy a pácolás műveletével együtt el kell készíteni, majd hagyni, hogy az ízek jól összeérjenek. A panzanella receptje ezen a linken érhető el.
Mi tehát folytatjuk a nyár átmentését, van még pár hét grillezni, fröccsözni, piknikezni. Aztán ha beköszönt az igazi ősz, jöhet a sütőtök!