
Mutatjuk mire figyelj, ha otthon készítesz forralt bort
2021. December 26.Bár nem mindenki kedvence, sőt olyan ismerősünk is van, aki szerint vétek a borból kiforralni az alkoholt, kétség kívül a forralt bor a téli hónapok megkerülhetetlen sztárja – még a mostani elkordonozott karácsonyi vásáros időszakban is. Szerencsére otthon is könnyen elkészíthetjük a saját ízlésünkre formálva.
A forralt bor készítése során igazán kiélhetjük a kreativitásunkat. Rengeteg módon lehet fűszerezni, mindenki másféle borra esküszik. Általában vörösbor lesz a nyerő, de van, aki fehéret vagy cidert használ. Mindenképpen jó minőségűt válasszunk, tévedés, hogy a legolcsóbb ital is megteszi forralt bornak. „Feltüzelhetjük” egy kis portóival, konyakkal vagy ginnel, esetleg valamilyen narancsos likőrrel, ilyen a Cointreau vagy a Grand Marnier. Fűszerként kerülhet bele fahéj, szegfűszeg, kardamom, szerecsendió, gyömbér vagy csillagánizs is.
Egyik nagy kedvencünk: almás forralt bor
Hogyan ronthatjuk el? Ha a minőségi kritériumoknak megfelel a borunk, két ponton csúszhatunk még el. Az első az, hogy sokáig hagyjuk forrni. Igen, a bornak egy nagy fazékban együtt kell melegednie a többi hozzávalóval, hogy szépen keveredjenek az ízek, de épp csak gyöngyöztessük lassú tűzön, ne forraljuk erős lángon! Így elkerülhetjük, hogy kellemetlenül keserű legyen az íze. Ne hagyjuk tehát magára a fazekat! A másik alaphiba a túl sok fűszer. Nem érdemes a fűszerkosarat teljesen kiüríteni forralt bor készítéséhez, hiszen ki szeretnénk emelni a bor ízét, nem pedig elnyomni.
Próbáld ki!
Forrás: mashed