Mindent a spárgáról: rövid a szezon, ne hagyjátok ki!
2019. April 23.A tavasz egyik legnépszerűbb zöldsége idén már megjelent a piacokon és a szupermarketek polcain. Ha még nem dogoztatok spárgával, épp itt az ideje: könnyű, gyors és változatos ételeket készíthettek belőle. Mutatjuk, hogyan érdemes elő- és elkészíteni.
Zöld vagy fehér?
Bár sokan különböző fajnak vélik, valójában egy és ugyanaz. A különbség csupán annyi, hogy amíg a fehér spárga a föld alatt növekszik, addig a zöld a föld felett, ezáltal klorofillhoz jut. Az ízük persze különbözik némileg egymástól, a zöld „zöldebb”, frissebb zamatú, a fehér kissé selymesebb ízű.
Vásárlás
Próbáljuk kiszűrni a fás spárgákat, friss, lédús kötegeket válasszunk, a kókadozókat inkább hagyjuk a polcokon. Fehér spárga esetén érdemes vastagabb, kerekebb sípokat választani, ezeket ugyanis könnyebb megpucolni. Szintén a tisztítást megkönnyítendő az összenőtt spárgákat célszerű elkerülni.
Előkészítés
A fehér spárgát meg kell pucolni. A fás végét vágjuk le, majd a fejtől lefelé haladva vékonyan hámozzuk meg. Létezik spárgahámozó, de egy vékony pengéjű zöldséghámozó is tökéletes lesz a feladatra. A tisztítást nem érdemes elkapkodni, ha marad a spárgán fás rész, élvezhetetlen lesz a főztünk.
A zöld spárga tisztítása egyszerűbb. Vegyünk a kezünkbe egy szálat, óvatosan kezdjük meghajlítani, ahol törik, ott törjük is el. A töréstől a vége felé haladva fás a spárga, tehát a másik darabot használjuk majd fel a csúccsal együtt. Ízlés szerint a szárról éles, rövid pengéjű késsel a kis pikkelyeket is eltávolíthatjuk.
Főzés
A spárgát – ha egyben készítjük el – lehetőség szerint állítva pároljuk meg, és a pároló víz vagy egyéb folyadék a csúcsokat ne érje el. Így mialatt a spárga megfő, a csúcsok is megpuhulnak a gőz hatására, azonban nem fognak túlfőni. Amennyiben például levest készítünk, kezdjük el a feldarabolt spárgát főzni, és a csúcsokat csak később szórjuk a lábasba.
A spárga főzőlevét általában sóval és egy csipet cukorral ízesítik. Adhatunk hozzá kevés citromlevet, sőt levesekhez, mártásokhoz a vizet akár csirke alaplére is cserélhetjük.
Sütés
A zöld spárga főzve is finom, ám sütéssel még zamatosabb lesz. A megtisztított spárgát tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, forgassuk össze kevés olívaolajjal, és toljuk 200 °C-ra előmelegített sütőbe. Tekerhetjük baconbe vagy fekete-erdei sonkába, de például reszelt parmezánnal megszórva is remek lesz. Finoman sózzuk csak! Vastagságtól függően 10-12 perc szükséges a sütőben, túlsütni semmiképpen sem ajánlott. Aki szeret egy kis pluszt csempészni a fogásokba, pici nádcukorral is megszórhatja a spárgát, ami sütés közben szépen karamellizálódni fog.