Miért csak újévkor eszünk lencsét? Fogyasszuk rendszeresen az egészséges hüvelyest!
2021. December 27.A lencse a világ egyik legrégebben termesztett hüvelyese, bolygónk minden pontján ismerik és fogyasztják. A többi hüvelyes zöldségféléhez hasonlóan gazdag rostokban és fehérjében. Kisebb méretüknek köszönhetően a szemek gyorsabban puhára főnek, mint például a bab, és nem is feltétlenül szükséges főzés előtt beáztatni. Olcsó, sokféle módon elkészíthető, emellett egészséges és tápláló is, így nem csoda, hogy ennyire elterjedt és kedvelt.
Elkészítés és tárolás
A boltok polcain alapvetően két formában találkozhatunk lencsével. Van egyszer a száraz, zacskós fajta és a konzerv kiszerelés. Utóbbi egy gyors salátához vagy körethez a legjobb, a szárazból pedig leveseket, főzelékeket készíthetünk. A száraz lencse gyakorlatilag nem tud megromlani, de azért érdemes a megvásárlása utáni első évben felhasználni. Ha megbontottuk a csomagolást, tartsuk légmentesen zárható dobozban száraz, hűvös helyen.
Semleges és visszafogott íze miatt a lencse szinte bármelyik konyha fűszereivel jól kombinálható. Adhatunk hozzá vöröshagymát, fokhagymát, zöldfűszereket, curry fűszerkeveréket is, nyugodtan kísérletezzünk!
Ezért olyan egészséges
A lencse magas rosttartalma révén stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti a koleszterinszintet és ezzel a szívbetegségek kialakulásának az esélyét. Az emésztést is segíti, gyógyír lehet a szorulásra és más emésztőrendszeri problémákra. Magas fehérjetartalma miatt jó üzemanyagforrása szervezetünknek, és rosttartalmának köszönhetően ez az energia lassan, fokozatosan szabadul fel.
Magas folsav-, vitamin- és ásványianyag-tartalma is, ez a korábban említett rost- és fehérjetartalmával együtt az egyik legegészségesebb élelmiszerré teszi.
Témába vág: Főzzünk gyakran vöröslencsét!
Fajtái
A barna lencse a legelterjedtebb típusa, ez a klasszikus lencse. Jól megőrzi formáját főzés során, ezért jó választás meleg salátákba, köretekbe, levesekbe, főzelékekbe. Készíthetünk belőle vegán húspogácsát is.
A zöld lencse nagyon hasonlít a barnára, valamivel még szilárdabb, és íze kissé borsmentás. Felhasználása megegyezik a barna lencsével.
A vöröslencsét hántolt formában árulják. Édeskésebb íze miatt ez a fajta gyakori vendég az indiai konyha fogásaiban. Elkészítésekor ügyelni kell arra, hogy gyorsan szétfő, cserébe jó sűrítője lehet főzelékeknek és leveseknek.
A fekete beluga lencse fényes és apró szemekből áll, ami a kaviárra emlékeztet, nevét is innen kapta. Mutatós kinézete miatt leginkább salátákban találkozhatunk vele.
A puy lencse Közép-Franciaország Le Puy régiójában terem. Ez a legdrágább lencseféle, használják hús- és halételek mellé, vagy főételként fogyasztott salátákhoz is.
Főzzünk lencsével:
Lencse nyolcszor, azaz 8 lencsés fogás, amit ne csak az új esztendő első napján fogyassz!
Forrás: fao.org