Mi történik a szervezetünkben, ha túlesszük magunkat?
Egyre közelednek az ünnepek, mi pedig lelkesen tervezgetjük a karácsonyi lakomát húsokkal, köretekkel, alkoholos frissítőkkel és sok-sok bejglivel. Álljunk meg egy pillanatra, és gondoljunk bele abba, hogy mekkora plusz terhelést adunk ezzel szegény emésztőrendszerünknek!
Elfogadott tény, hogy a legtöbben télen – és különösen a karácsonyi ünnepek alatt – felszednek pár kilót. De tavasszal úgyis leadjuk, tehát igazából nem is számít – nyugtatjuk magunkat. Vagy ez mégsem igaz annyira?
Gyomrunk egyik legfőbb feladata, hogy savat választ ki az emésztési folyamat beindítására, valamint elpusztítani azokat a baktériumokat, amelyek az étellel együtt jutnak be a szervezetünkbe. Minél többet eszünk, annál több sav termelődik. Ennek a savnak egy része pedig utat talál a nyelőcsőbe, ami a klasszikus gyomorégés érzését okozza. A bőséges étkezések lassítják az emésztést, komótosabban kerül feldolgozásra az étel, ami pedig puffadást okoz. Ahogy a szervezetünk nagyüzemre kapcsol, hogy megeméssze a sok elfogyasztott ételt, több vér áramlik az emésztőrendszerünkhöz. Így kevesebb marad testünk többi részére, főleg az agyunk oxigénellátásának biztosítására, ezért leszünk álmosak.
Ha a lakoma bőségesen tartalmaz szénhidrátot és cukrot, a vércukorszintünk is megugrik. Emiatt túlzó mennyiségű inzulin szabadul fel, ami gyorsan és hirtelen felpörget minket, hogy aztán ugyanolyan gyorsan le is essen a vércukrunk, mi pedig újra éhesek legyünk. Ráadásul a „felpörgött szakaszban” a szervezetünk arra jut, hogy nincs is szükségünk arra a sok energiára, amit bevittünk, így azt zsír formájában elraktározza.
Amennyiben mindezek mellett a borosüvegek is előkerülnek, akkor garantált lesz az álmatlan éjszaka. Reggel, ébredés után farkaséhesek leszünk, mert a hasnyálmirigyünk egész éjjel túlórázott, hogy feldolgozza a rengeteg ételt és italt. És akkor a fejfájásról és a kimerültségről még nem is beszéltünk.
Receptgyűjteményünk könnyű ételeket ajánl a karácsonyi trakta utánra
Hogyan kerülhetjük el az ünnepek alatti hízást?
Egyszerűen meg kell tanulnunk nemet mondani. Na nem a nagyinak, neki úgyis képtelenség, de amikor mi szedünk magunknak, legyünk azért tudatában, hogy mennyi kalória is kerül a tányérunkra.
Mozogjunk! Nem kell semmi különösre gondolni, csak például ne akarjuk a pláza bejáratához legközelebbi parkolót levadászni bevásárláskor, álljunk meg inkább kicsit távolabb, az a pár méter is számít. A nagy karácsonyi vacsi után sétáljunk egyet, legalább meg tudjuk nézni, hogy a szomszédok milyen karácsonyi dekorációt vettek idén.
Nem lehet előre böjtölni. Nincs olyan, hogy előtte egy hétig koplalunk, és akkor bátran teleehetjük magunkat. Sajnos ez nem így működik. Ha nem eszünk, a szervezetünk vészüzemmódra kapcsol, és inkább elraktározza a tápanyagokat ahelyett, hogy elégetné.
Az alkoholos italok kalóriatartalmára is gondoljunk! Egy sörben 175, egy pohár fehérborban 160, egy pohár tojáslikőrben 223 kalória van. Gyorsan össze tud jönni egy egész magas szám is csupán pár pohár italból.
Ez is érdekelhet:
Egészséges halételek szentestére – amikor átlépjük a rántott hal vonalat
Forrás: healthline