Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mi pontosan a gendersemleges étkezés?

Célja, hogy a vendégek kényelmesebben érezzék magukat azáltal, hogy nem címkézik fel őket.
2018. October 3.

A címke jelző elég tág értelmű, és elsőre érdekes, hogyan kapcsolódhat az étterembe járáshoz. Hát úgy, hogy a pincér hölgyemnek és uramnak szólít végig, amíg kiszolgál. Ezt persze udvariasságból teszi, viszont sokakat ez zavar. A transzneműeknek például rendkívül kellemetlen lehet az ilyen szituáció. Ezért teszik le egyre többen voksukat a gendersemleges étkezés mellett.

Egy ilyen úttörő étterem a chicagoi Tied House, ahol már a hölgyem és az uram megszólítások kigyomlálásán felül az sem szokás már, hogy a hölgyek rendelnek előbb. Az étterem tulajdonosa, Meredith Rush elárulta, ezzel senkit sem akarnak megbántani: „semmi szín alatt sem szeretnénk tiszteletlennek lenni senkivel, mindenkit tisztelünk.”

Georgette Farkas, a Rotisserie Georgette tulajdonosa viszont a hagyományok híve. „A felszolgálóim mindig a hölgyek rendelését veszik fel, ez az én régimódi oldalam.” Viszont a fiatalok ezt gyakran elfelejtik, és a férfiak rendelnek először. „Az első szabályom, hogy legyünk megfigyelők és érzékenyek.  Ha egy család eszik, tisztelettudóbb, ha az idősebbek rendelnek előbb.”

„Nagyon fiatal személyzetem van, így nem hiszem, hogy ők elgondolkodnak azon, hogy a hölgyeket szolgálják ki előbb. A semleges kiszolgálás természetesen történik.” – mondja  Jacqueline Carson-Aponte, a New York-i Dirt Candy vezetője.

Mindük célja, hogy a kiszolgálás természetesen történjen. „Mindennek a lényege a kiszolgálás” – emeli ki Rush. Na meg persze, a finom ételek.

via: Purewow

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Legidegesítőbb kérések az étteremben

Legidegesítőbb kérések az étteremben

Egy pincér mesél arról, őt milyen furcsa kérésekkel találták meg
1 dolog, melyet sose tegyünk az étteremben

1 dolog, melyet sose tegyünk az étteremben

Bobby Flay, a Food Network egyik séfjének tanácsa

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!