Mi az oka annak, hogy néha erősen megkívánjuk a sajtot?
2021. September 4.A sajtot ehetjük önmagában – esetleg mutatós sajttálra rendezve dióval, gyümölcsökkel –, rántva, grillezve vagy olvasztva fondüként. Bizonyos vélemények szerint a sajt megkívánása valamilyen tápanyaghiány, pontosabban zsír- vagy fehérjehiány miatt jelentkezik, egy népszerűbb álláspont viszont a kazein hiányát jelöli meg okként.
A kazein egy függőséget okozó fehérjefajta, amely ugyanolyan hatással van az agyunkra, mint a morfium. Szögezzük le, ez nem azt jelenti, hogy a sajtfogyasztás függőséget okoz, a kazein ilyen hatása ugyanis nagyon gyenge.
De nemcsak a kazein miatt kívánhatjuk meg a sajtot, ugyanis található benne egy olyan aminosav, amely az amfetaminokhoz hasonló euforikus érzést válthat ki bennünk. Azaz a sajtevéstől boldogabbnak érezhetjük magunkat, de normális mennyiségű sajt rendszeres fogyasztása semmilyen kockázattal sem jár.
Összességében, ha megkívánjuk a sajtot, nem dőlt össze a világ, nem utal betegségre. Együnk csak nyugodtan a kedvencünkből!
Forrás: mashed