Mi az a maca?
Megérdemelt felhajtás veszi körül a tavalyi év végének kedvelt superfoodját, a macát. A perui gyökérféle az Andok területéről származik, és rengeteg egészségügyi előny származik elfogyasztásából. A maca adaptogén, mely azt jelenti, segít a szervezetnek alkalmazkodni a stresszorokhoz. Az Egyesült Államokban többnyire porított, vagy kivonat formában található meg a boltok polcain.
Miféle előnyök származnak az elfogyasztásából?
Koffeinmentes energiabomba, mely javítja az állóképességet és a kitartást. A boom boom extra macát tartalmaz. Nőknek nagy előny, hogy csökkenti a PMS okozta kellemetlen tüneteket, mivel kiegyenlíti a hormoszintet. A mellékvese funkcióit is javítja, és jobb hangulatot idéz elő, továbbá a libidót is növeli.
Rengeteg tápanyagot is tartalmaz: több mint 20 különböző aminosavat, vitaminokat (B1, B2, C, és E), kalciumot, magnéziumot, és káliumot. Íze enyhén földes és édes. Íze sokszor keveredik azzal, amihez hozzáadjuk.
Hogyan lehet elfogyasztani?
Mikor legelőször felbukkant, többnyire italokba keverték bele (kakaóba, teákba, kávéba, smoothie-kba). Ezután kezdtek felbukkanni az ételek is (sütik, palacsinták)– ezek után Pinteresten érdemes nyomozni.
Mik a veszélyei?
Habár rengeteg az előnye, a WebMD felhívja a figyelmet arra, a maca a hormon-érzékeny embereknél (vagy várandós nőknél) mint ösztrogén jelentkezik, így hatással lehet a hormonháztartás egyensúlyára. Eddig ez az egyetlen kitétel, mikor nem ajánlott macát fogyasztani.
forrás: Popsugar