Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Méhpollen – te ismered, használod?

2021. February 2.

A méhpollen divatos szóval élve igazi szuperétel. Persze nem most vált felkapottá, pozitív élettani hatásait régóta ismeri az emberiség. Kínában például már a Tang-dinasztia idején, a 7. és 10. század között feljegyezték a méhpollen fogyasztásának szokását, és azóta is fontos szerepet tölt be a tradicionális kínai orvoslásban. Manapság Kína a legnagyobb előállítója.

Gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben, enzimekben, aminosavakban és antioxidánsokban. Fogyasztható szárítva, granulátum formájában vagy kapszulaként. Íze kellemesen édeskés, virágos, használhatjuk étrend-kiegészítőként, de kerülhet salátákba, desszertekbe és italokba is.

Mit is nevezünk pontosan méhpollennek?

A méhpollen virágpollen, nektár vagy méz és a méhek emésztőenzimjeinek keveréke. A méhek virágról virágra szállnak, összegyűjtik a virágport, majd visszaviszik a kaptárakba, ahol aztán eleségként tárolják. Itt kapcsolódnak be a folyamatba a méhészek: a kaptár bejárata elé pollencsapdákat helyeznek ki a pollen összegyűjtése céljából, amit aztán szárítanak vagy fagyasztanak. Ez a granulátum a legtermészetesebb formája a méhpollennek.

Hogyan használjuk?

A legjobb nyersen fogyasztani, mert akkor tudja maximálisan kifejteni előnyös tulajdonságait. A pirulákat csak le kell nyelni, a granulátumot rászórhatjuk zabkására, joghurtra, gabonapehelyre, levesre, salátára, de a kedvenc smoothie-nkba is beledogozhatjuk. Kezdjünk napi negyed vagy fél teáskanálnyival, ám fontos tudni, hogy amennyiben allergiásak vagyunk a mézre, akkor valószínűleg a pollent sem fogja jól tolerálni a szervezetünk.

Milyen az íze?

Ahogy említettük, édeskés, virágos, de attól függően, hogy milyen virágporból készült, lehetnek eltérések. Sokak szerint kesernyés, de megszokható utóíze van.

Hol szerezhető be?

Különböző bioboltokban és méhészetek webshopjaiban.

Hogyan tároljuk?

Egyszerre kisebb mennyiséget vegyünk, és tároljuk sötét, hűvös helyen. Le is fagyaszthatjuk.

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi mézes

Napi mézes

A méz vajas pirítóson, teába vagy csak kiskanállal adagolva védi egészségünket és kényeztet is minket. A nálunk legnépszerűbb akácméz mellett már több tucat akár különleges növényekről származó, egyedi ízű és hatású fajtaméz közül is választhatunk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!