Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A méz vajas pirítóson, teába vagy csak kiskanállal adagolva védi egészségünket és kényeztet is minket. A nálunk legnépszerűbb akácméz mellett már több tucat akár különleges növényekről származó, egyedi ízű és hatású fajtaméz közül is választhatunk.

Napi mézes

A méz vajas pirítóson, teába vagy csak kiskanállal adagolva védi egészségünket és kényeztet is minket. A nálunk legnépszerűbb akácméz mellett már több tucat akár különleges növényekről származó, egyedi ízű és hatású fajtaméz közül is választhatunk.
2015. February 3.

A méz először is minőségi szénhidrátforrás, vitaminokban és ásványi-, illetve bioaktív anyagokban is gazdag. Gyorsan nyerhetünk belőle energiát, remek cukorpótló, hiszen természetes anyag lévén hamarabb felszívódik. Anioxidáns és magas enzimtartalmának köszönhetően antibiotikus hatású is, ezért általában – de a náthás időszakokban mindenképpen – gyógyszernek is nevezhetjük. Őstermelőktől, kézműves vásárokon érdemes a minőségi és különleges, ha lehet, helyi fajtákat beszereznünk.

Édes misszióméz

Észak-Magyarország egyik kis falujában Göncruszkán, egy református lelkész, Sohajda Levente gyülekezetének közössége önkéntesekkel és jótékony céllal kezdett méztermelésbe. Bevételeik egy részét a helyi közösség és iskola fejlesztésének céljaira fordítják. De termékeiket nem csak a szándék nemesíti, azok úgynevezett hideg technológiával készülnek, a hagyományos eljáráshoz képest a pergetésnél nem hevítik fel túlságosan mézet, ezért ásványi anyag és vitamintartalma jóval gazdagabb. Repce és napraforgómézük igazi egészségőr.

mezz ideHelyi mézet mindenkinek!

A Brunner Méhészet közel harminc éve foglalkozik méztermeléssel a Buda környéki régióban. Ezen a domborzaton változatos a növényvilág és a több helyen is kialakult mikroklíma. Mézeik egyediségét, más tájegységekhez hasonlóan itt is a helyi körülmények határozzák meg. Kínálatukban a hagyományos fajták mellett találunk galagonya, kakukkfű, somkóró, aranyvessző, repce és krémmézet is. A szakemberek azt ajánlják, hogy váltogassuk a mézfajtákat, hiszen az alapok mellett mindegyiknek más a jótékony hatása és persze íze, aromája, állaga is.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fűszeres, mézes keksz

Fűszeres, mézes keksz

Nagyon jó ujjgyakorlat és kreatív időtöltés. Nem utolsó sorban pedig istenien finom illatos-omlós keksz a reggeli tea mellé.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!