Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Trattoria di Sophia

Megvan az év legfinomabb diós bejglije

Prémium alapanyagok adják a titkot
2021. December 8.

Elkezdődött az idei advent és ezzel együtt a karácsonyi sütik időszaka is. Az ünnep közeledtét jól jelzi, hogy a Magyar Cukrász Ipartestület eredményt hirdetett az Év Bejglije rangos szakmai megmérettetésen. Diós kategóriában a Trattoria di Sophia bejglije lett a legjobb, amit Simon Andrea cukrászmester készített el.

Fotó: Trattoria di Sophia


Az Év Bejglije verseny hasonlóan a minőségre helyezi a hangsúlyt, mint az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek. Az eseménnyel a Magyar Cukrász Ipartestület szeretné felhívni a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült karácsonyi süteményekre, hogy így népszerűsítsék a kézműves bejglit a minőséget kereső fogyasztók körében.

A bejgli, mint „védett termék”
Az ipartestület közlése szerint a 2021-es versenyre olyan termékekkel nevezhettek a cukrászdák, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásának, mivel köztudott, hogy a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termékként szerepel.
A tavalyi évhez hasonlóan, amikor először rendezték meg a versenyt, idén is kategóriánként háromfős zsűri értékelte a munkákat, a három kategóriában összesen 56 bejglit kóstoltak és értékeltek a zsűri tagjai.

Hagyományos diós, hagyományos mákos és ínyenc kategóriában lehetett nevezni a versenyre
„A diós kategóriában indultunk, mert amikor ez a bejglink elkészült, valahogy éreztük a receptúra alapján, hogy nagyon jól sikerült” – mesélte Záhonyi Alexandra, a Trattoria di Sophia üzletvezetője, aki szerint azért is különösen nagy elismerés ez számukra, mert június óta vannak piacon.
„Alig hittem el, amikor a cukrászaink felhívtak, hogy nyertünk. Szinte az esélytelenek nyugalmával indultunk, hiszen az ország tortája vagy más hasonló versenyeken is azért olyan cukrászatok nyertek eddig, akik már évtizedes hagyományokkal bírnak. Mi étteremként és cukrászdaként együttesen üzemelünk, de a cukrászatunk elég széles palettával működik, hiszen 70-80-féle süteményünk van” – tette hozzá az óbudai étterem üzletvezetője.

A titok a cukrászaink kezében rejlik
A zsűri tagjai voltak – többek között – Auguszt József cukrászmester, a Fény utcai Auguszt Cukrászda tulajdonosa, Karl Zsolt cukrászmester, a dunaharaszti Karl Cukrászda tulajdonosa, a tavalyi verseny többszörös díjazottja, valamint Nándori László cukrászmester, a budapesti Nándori Cukrászda tulajdonosa.
„Duplán elismerés, hogy a zsűriben ilyen nagynevű cukrászmesterek foglaltak helyet. Ha keresnénk a diós bejglink titkát, azt mondanám, az a különlegessége, hogy mi csináltuk. De a titok másik része, hogy prémium alapanyagokkal dolgozunk, ami igazán megbízható minőséget ad” – mondta Záhonyi Alexandra.
Simon Andrea cukrászmester diós bejgliéjére mostantól kikerült az Év Bejglije felirat, a Trattoria di Sophiában személyesen vagy online rendeléssel is beszerezhetjük. Az üzletvezető szerint az alapanyagok berendelve, felkészültek a rohamra.

Hagyományos diós kategória első három helyezése:

Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Simon Andrea, Trattoria di Sophia – Budapest
Ezüstérmes: Pass Szilvia, Aranyalma Cukrászda – Székesfehérvár
Bronzérmes: Kiss Zoltán és Kiss Dániel, Kiss Cuki – Lajosmizse 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!