Mégsem olyan tökéletes cukorpótló a stevia?
A stevia népszerűsége töretlen maradt – miközben a többi cukorhelyettesítőről sorban derültek ki a kellemetlen dolgok. Felmerülhet bennünk, hogy idő kérdése csupán, és erről az édesítőről is érkezik majd egy leleplező anyag – vagy pedig velünk marad, és gond nélkül ehetjük a végtelenségig.
Mikor 2008-ban berobbant az élelmiszerpiacra ez a termék, akkor a táplálkozással foglalkozó közösségek odáig voltak érte: végre egy “természetes” cukorpótló, ami nulla kalóriás, és ráadásul háromszázszor édesebb a cukornál. Elhozta azt a reményt, hogy az ízélmény sérülése nélkül diétázhatunk, és még a diabéteszesek állapota is javulhat általa. Van, ami várakozás be is jött azóta – így a stevia még 2018-ban is felfelé ívelt, miközben a így a többi édesítőszer forgalma jelentősen visszaesett.
A Dél-Amerikában őshonos jázminpakóca levelének kivonatai, a szteviol-glikozidok italokban, sütikben, rágóumiban, pékáruban, cukorkákban és joghurtokban is megtalálhatóak, illetve mi magunk süteménybe is tehetjük, vagy a kávénkat ízesíthetjük így. Az amerikai élelmiszeripari hatóság biztonságosnak minősítette ezt a finomított összetevőt, ám a nyers kivonatra és a növény levelére ez már nem áll. Még a piacra kerülés előtti állatkísérletek kapcsán merült fel, hogy esetleg rákot vagy terméketlenséget okozhat a cukorpótló valamilyen formája, ám tíz évvel a forgalomba hozása után már bebizonyosodott, hogy veszélytelennek mondható.
A diabétesszel élők számára a vércukorszint kulcsfontosságú, a stevia pedig szerencsére nem emel rajta. Sőt: a Leuveni Egyetem munkatársai kimutatták, hogy ez az anyag stimulál egy fehérjét, ami az ízérzékelésben, majd az étkezés utáni inzulin-kibocsátásban játszik fontos szerepet. Túlzásba persze ne vigyük a fogyasztását: a WHO szerint napi 12 milligrammal érdemes beérni.
A beígért fogyás viszont nem garantált, sőt: egy 2016-os tanulmány kihozta, hogy akik a reggeli italukba cukor helyett steviát tettek, azok ebédre viszont jóval többet kívántak. Ráadásul a bolti termékekkel is lehet gond: szintén a növényből származó Reb-A nevű vegyülettel vagy eritrittel keverten kaphatóak. Ez utóbbi cukoralkohol pedig többeknek emésztési problémát okozhat: ha túl nagy mennyiségben kerül a szervezetbe, akkor hasmenés jelentkezhet. Ezért érdemes akár a rágógumi vagy a cukormentes cukorka címkéjét is alaposan áttanulmányozni.
Perzsa
Forrás: thehealthy.com