Megkóstoltuk az idei Ország Tortáit, mutatjuk, hogy ízlett
Ahogy minden évben, úgy idén is ettünk egy-egy szeletet Magyarország Tortájából és Magyarország Cukormentes Tortájából. Szubjektív vélemény következik!
Mindkét tortában szerettük, hogy komplex, egymással harmonizáló ízvilágot álmodtak meg készítői. Külön jó pont, hogy egyik sem tartalmaz búzalisztet, a hagyományos torta mogyorós alapú, a cukormentes pedig mandula- és kókuszlisztes.
Huncut szilva herceg
A torta hivatalos leírása: „A győztest, Karikó Orsolyát (Vanília & Gelarto Kézműves Cukrászat, Nagykőrös) a Huncut szilva herceg ötletének megszületésekor a kiváló egri vörösbor és kedvelt magyar gyümölcsünk, a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg. A torta alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, melyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri borvidék kiváló családi pincészete által megalkotott classic vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé, így kényeztetve érzékeinket. A torta koronája a frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó.”
Egyikünk azonnal zserbóra asszociált, másikunk a szilvás gombóc ízvilágát érezte visszaköszönni a tortában. A vörösbor-szilva párosítás „miatt” őszies süteményre számítottunk, ám annyira erőteljesen ki lehetett érezni a fahéjat, hogy inkább karácsonyi hangulatunk támadt. A fahéj – véleményünk szerint – kissé elnyomta a többi komponenst, a vörösbort nem igazán találtuk meg a sütiben.
Összességében kellemes fahéjas-szilvás, télies ízvilágú sütemény, amelyet inkább egy borongós, hideg napon fogyasztanánk. A klasszikus torták közé sorolnánk, 10-ből 6 pontra értékelnénk.
Tipp: Ilyen volt a 2020-as Ország Tortája verseny
Nagyi kedvence
A torta hivatalos leírása: „A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Az idei győztes a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere, Gyuris László „Nagyi kedvence” elnevezésű tortájával lett. Az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehér csokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, gabonalisztet nem tartalmaz.
A torta energiatartalma – 233,8 kcal szeletenként, míg szénhidrát értéke 11,9 g vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.”
Egyikünk sem szereti a túl édes ízeket, így ebből a szempontból ez a sütemény mindenképpen befutó volt nálunk. Tegyük hozzá: kellőképpen édes, csak nem gejl, így senkit se tántorítson el a megkóstolásától az előbbi mondat. A mascarpone mousse habkönnyű, a málnavelőt kifejezetten savanykásnak, fanyarnak, ezáltal pedig frissítő hatásúnak éreztük. Azoknak ajánljuk, akik rajonganak a pisztáciáért, a torta ugyanis erősen pisztáciás, ezt lehet leginkább kiérezni belőle. A savanykás málna szépen kíséri a pirított olajos magot.
Összességében könnyű, gyümölcsös-magvas torta, amely látványra sem utolsó zöld és rózsaszín árnyalataival. Ideális nyárra, de a pirított pisztácia „egész éves” süteménnyé teszi. A modernebb torták közé sorolnánk, 10-ből 7,5 pontot adnánk rá.
A tortákat az érdi Pataki Cukrászdában vásároltuk szeletenként 1200 Ft-ért.
Kapcsolódik:
Kihirdették a Magyar Pékszövetség 11. Kenyérversenyének győzteseit