Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Klasszikus magyar festmények a belvárosi tűzfalakon – megnyílt Budapesten a FUZETEA szabadtéri kiállítása

2019. April 29.

Látványos sajtótájékoztató keretein belül nyitotta meg kapuit április 25-én a FUZEUM, a FUZETEA szabadtéri kiállítása. A kiállítótér maga a 7. kerület, ezen belül is három tűzfal a Kazinczy és az Akácfa utcában. Ezeken a falakon elevenednek meg a címben már említett klasszikus festmények, persze kicsit másképp, mint amire elsőre számítanánk. Aba-Novák Vilmos Laura és Piros kalapos nő, valamint Ferenczy Károly Október című alkotásai kaptak egy kis csavart, a jeges teáiról ismert FUZETEA ugyanis újraálmodta a festményeket, és a műveket modern street art jegyekkel ruházta fel.

„Minden kulturális produktum, legyen az egy üdítőital vagy az úgynevezett magaskultúra terméke, egy műtárgy, vagy éppen egy kiállítás, igyekszik meghatározni, hogy kihez beszél, kit szólít meg és mi az üzenete. Már a hatvanas évek óta fantasztikus gondolkodók igyekeznek szűkíteni, lehetőleg betömni azt az árkot, amit korábban az úgynevezett alacsony (vagy pop) és az úgynevezett magaskultúra között vontak. Az izgalmasan gondolkodó alkotók és elméleti emberek, legyenek azok művészettörténészek vagy kreatív ügynökségek szakemberei, együtt igyekeznek mozgatni a két tengelyt, vagyis fúzionálni a kettőt” – mesélt a FUZEUM-hoz vezető útról művészeti, történeti megközelítéssel Oltai Kata, a FUZEUM kurátora a kiállítás megnyitóján.

Ahogy a FUZETEA a legfinomabb ízek összehozásáról, úgy a FUZEUM is az élmények vegyítéséről szól.  „A fúzió azt jelenti, hogy két vagy több jelenség, attitűd, szempont összefonódik, és nem csorbítva egymást, egy olyan új minőséget, alkotást, bármit hoz létre, mely együtt beszél ezekről. Ezzel a szemlélettel hívták életre a FUZEUM kampányt is: a hagyományos reklám üzenetét, a teakultúrát, a tea élvezetét kapcsolták össze a hazai festészettörténetből játékra hívott három alkotással” – tette hozzá Oltai Kata.

Az ismert jegestea-márka együttműködő partnere a FUZEUM ötletének megvalósításában a Színes Város volt. A tűzfalfestéssel és köztérszínesítéssel foglalkozó csapattal közösen választották ki a szervezők a festményeket és a tűzfalakat is. A festményeket a FUZETEA új ízkombinációi mozgatják meg újragondolt részletekkel: néhány, a teára utaló elem kifinomult beillesztésével, az eredeti művek stílusához tökéletesen illeszkedő módon.

„A város bármelyik negyedében, ahol van jó vagy rossz állapotú falfelület, érdemes lehet egy oda illő és minőségi tűzfalfestményben gondolkodni. Ha megvan az ötlet, önkormányzatokkal, háztulajdonosokkal, festőkkel, művészekkel, támogatókkal összefogva hozzuk létre az alkotást, amely mindaddig meg is maradhat a környezet örömére, amíg át nem festik, vagy be nem épül az előtte lévő terület. A lényeg, hogy – ahogy Vasarely is kitűzte célul Színes Város című könyvében – a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre. A FUZEUM esetében ezt valósítottuk meg”  – avatott be a projekt megvalósításának hátterébe az idén 10 éves Színes Város Csoport alapítója, Megyeri András.

A FUZEUM műalkotások április 25-e estétől három hónapon át éjjel-nappal megtekinthetők ingyenesen, regisztráció nélkül a Kazinczy utca 47. alatt és az Akácfa utca 27. szám két oldalánál.

És ne feledkezzünk el a FUZETEA két új ízéről sem, amelyeket mi már megkóstoltunk a sajtótájékoztatón: a zöld tea gránátalmával és acaival, valamint az oolong tea szőlővel és licsivel egyaránt a nyár frissítő újdonságainak ígérkeznek.

Galéria

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kiöntött kávéból és teából műalkotást

Kiöntött kávéból és teából műalkotást

Ez már nem a hagyományos latte art, hanem valami teljesen más.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!