Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Készüljünk anyák napjára gasztroajándékokkal!

2020. April 30.

Anyák napi receptválogatásunkban kényeztető süteményeket és desszerteket gyűjtöttünk egy csokorba. Most viszont azokra gondoltunk, akik a süti helyett (vagy éppen mellé) még egy kis gasztroajándékkal is meglepnék édesanyjukat, nagymamájukat. 4 gyorsan összeállítható, apró figyelmesség következik.

1.Müzli személyre szabva

A készre kevert müzli helyett ezúttal válogassuk mi össze a hozzávalókat! Az alap legyen natúr vagy teljes kiőrlésű zabpehely, ezt keverjük össze anyukánk, nagyink kedvenceivel: olajos magokkal, aszalt gyümölcsökkel, puffasztott rizzsel, banán- és kókuszchipsszel. Az édesszájúak még csokidarabkákat is kaphatnak a müzlijükbe. Csomagoljuk celofánba vagy szép fémdobozba, kössük át szalaggal!

2.Fűszersó, illatos cukor és fűszerkeverékek

Szintén egyedi mixelés a legfinomabb és leginkább személyre szabott végeredményért. Válasszunk egy szép üveget, töltsük fel sóval (lehet egyszerű asztali só, himalája só vagy más különlegesebb verzió is), majd ízesítsük: tehetünk hozzá citromhéjat, rozmaringot vagy egy kevés szárított levendulavirágot. Vaníliarúddal vagy levendulavirággal finom cukrot is készíthetünk.

Ha tudjuk, hogy anyukánk például rengeteg halat süt, készítsünk halakhoz passzoló fűszerkeveréket, de hasonlóan összeállíthattunk szárnyasokhoz, zöldségekhez, pörkölthöz szánt mixeket is.

3.Házi csoki

Ezt az ajándékot a gyerekekkel közösen is elkészíthetjük. Ét- vagy tejcsokit olvasszunk fel vízgőz felett (a felhasználni kívánt összes csoki 2/3-át). Vegyük le a tűzről, keverjük bele apránként az összetördelt maradék csokit. Amikor szép egynemű a masszánk, öntsük sütőpapírral leterített felületre, majd jöhet a díszítés, szórás: cukorkákkal, aszalványokkal vagy más ehető finomságokkal. Hagyjuk megdermedni, majd tördeljük tetszőleges méretű darabokra, és csomagoljuk papírba vagy celofánba. 

4.Fűszervaj

Ehhez az ajándékhoz tényleg nem kell nagy tudomány, ennek ellenére elképesztő finom ízeket alkothatunk. Hogy mire van szükségünk? Először is jó minőségű vajra, amit beízesítünk. A puha vajat habosítsuk fel, majd keverjünk hozzá apróra vágott snidlinget, fokhagymát, nagy szemű sót, kevés csilit, színes borsot vagy citromhéjat. Kanalazzuk alufóliára, hengergessük fel, kössünk belőle „szaloncukrot”, majd mehet is kidermedni a mélyhűtőbe.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!