Mutatunk 5 szuperfinom és egyszerű salátaöntetet, mert néha unalmas az olaj-ecet kombó
Ha unod már a sima olaj-ecet salátaöntet kombót (én már igen), és valami újra vágynál , van pár ötletem, amivel egy sima leveles salátát is feldobhatsz, de szinte mindegyik jó sült zöldségekhez is, vagy akár húsokhoz, halakhoz is. Sőt, megkockéztatom, hogy a kávés, mézes öntet még gyümölcsökhoz is passzol. Van amibe kell néhány egzotikusabb hozzávaló, de ezeknek a beszerzése ma már szerencsére nem okoz gondot. Készen állsz kicsit kreatívkodni? Hajrá:
Misos, ázsiai
1 piros csilit vágj apróra és keverd el ½ dl + 1 ek étolajban. Adj hozzá 2 ek lime levet, 2 ek fehér miso pasztát, 1 ek szójaszószt, 1 ek rizsecetet 1 ek szezámoljat, 1 ek pirított szezámmagot és ½ tk reszelt gyömbért. Alaposan keverd össze és ha úgy érzed, hogy nem elég telt az íze, adj hozzá még lime levet. Spárgával imádom, és egy szimpla kevert salátához is szuper.
Fűszeres, krémes
Egy tojássárgáját 2 ek fehérbor ecettel és egy fokhagymával dobj turmixba, majd apránként adagolj hozzá kb 1 dl, lehet, hogy kicsit több olajat, miközben folyamatosan kevered. A legvégén adj hozzá kevés kaprot, petrezselymet és snidlinget, vagy amilyen fűszereket éppen találsz, akár édeskömény szár/levél is lehet, majd sózd, borsozd. Ha szükséges, vízzel is higíthatod. Majonéz, de menőbben, amihez majonézt használnál, ahhoz ezt is tudod.
Szardellás, klasszikus
2 citrom levéhez adj egy tk szardellapasztát, egy csipit csilipelyhet, 1 ¼ dl olívaolajat, sót, és borsot. Ha nagyon profi vagy, akkor a citromot kifilézed, és így adod hozzá, mert az öntet ettől csak tartalmasabb lesz. A szardellától pedig nem lesz halízű, csak umami ízű. Alaposan keverd el, vagy rázd össze, és máris kész a felturbózott vinaigrette.
Csilis, lime-os
Egy zöld jalapeno paprikát, 2 nagy marék rukolát, 1 marék mentalevelet, 1 lime reszelt héját, és levét , valamint ½ tk cukrot pürésíts 1 dl étolajjal és ½ dl olívaolajjal. Utólag sózd és borsozd ízlés szerint. Kuszkusszal és zöldségekkel zseniális.
Kávés, mézes
3 ek vörösbor ecetet, 1 ek mézet és 1 tk instant kávé granulátumot keverj el addig, míg a kávé fel nem oldódik, majd fokozatosan adj hozzá kb 0,8 dl olívaolajat, miközben folyamatosan kevergeted. Sózd, borsozd ízlés szerint. Egy epres, bébispenótos salátához, amihez avokádót és kevés lilahagymát is keversz, pl tökéletes választás. A végén parmezánforgáccsal is szórd meg!