Közeleg a tél, töltsük fel a vitaminraktárakat!
2019. September 22.Ideje felkészülni a télre, és egészségesen, feltöltött vitaminraktárakkal várni a vírusos-megfázásos időszakot. Bár egyszerű dolog a napot egy-egy multivitamin tablettával indítani – ami egyáltalán nem rossz megoldás –, mi mégis arra biztatunk mindenkit, hogy pirulák mellett vagy helyett figyeljünk a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozásra is. Lássuk, melyek a legfontosabb vitaminok, miért van rájuk szükségünk, és milyen élelmiszerekben találjuk meg őket.
Kalcium
Azt mindenki tudja, hogy a kalciumtól lesznek erősek a csontjaink, de emellett segíti az izmaink működését, a véráramlást és az idegműködést is. Leginkább tejtermékekben találjuk meg, valamint a mandula, a brokkoli, a narancs és a bab szintén magas kalciumtartalmú élelmiszerek.
Rost
A rostok elengedhetetlenek a megfelelő emésztéshez, legjobb forrásai a babfélék, a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a magvak.
Vas
A kellő vörösvértestszám megőrzéséhez igen fontos, hogy megfelelő mennyiségű vasat juttassunk a szervezetünkbe. Magas vastartalmú étel a spenót, a brokkoli, a húsok, a halak, a tofu, a bab és a teljes kiőrlésű gabonafélék.
Magnézium
Magnéziumra vérnyomásunk, csontjaink és szívünk egészségének megőrzése érdekében egyaránt szükségünk van. Teljes kiőrlésű gabonákban, magvakban, babban és leveles zöldségekben találjuk meg a legnagyobb mennyiségben.
Kálium
A kálium hallatán a legtöbbeknek a banán ugrik be, de az avokádó, a joghurt, az édesburgonya és bizonyos hüvelyesek is gazdagok benne. Szerepe van a vérnyomásunk szabályozásában, és megakadályozhatja a vesekövek kialakulását.
A-vitamin
Leginkább arról ismerik, hogy segíti a látás megőrzését. Emellett a bőrünk egészsége, illetve az idegrendszerünk megfelelő működése is mind-mind függ ettől a vitamintól. Leginkább színes zöldségekben található meg, például a sárgarépában, az édesburgonyában és a kaliforniai paprikában.
B12-vitamin
A szervezetünk ezt a fajta vitamint egyáltalán nem képes előállítani, ezért rendkívül fontos, hogy B12-vitaminban gazdag ételek is kerüljenek a tányérunkra. Fontos szerepe van a vörösvértestek képzésében. Leginkább állati eredetű táplálékokban található meg: tejtermékekben, szárnyashúsban és tojásban. Vegán életmódot folytatóknak ezért különösen figyelniük kell arra, hogy elegendő B12-vitaminhoz jussanak.
B6-vitamin
Az alvásciklusunk szabályozásában játszik szerepet, a burgonyában, a banánban és a csirkehúsban található meg legnagyobb arányban.
C-vitamin
A C-vitamin nem csupán akkor fontos, ha szeretnénk elkerülni a megfázást, hanem az egyik legalapvetőbb immunerősítőként is számon tartjuk. A citrusfélékben, a bogyós gyümölcsökben és a zöldségekben mind megtaláljuk.
D-vitamin
Ez a hangulatjavító vitamin egész évben fontos, de különösen most az ősz beköszöntével lesz rá hatalmas szükségünk. Ha a napon vagyunk, a szervezetünk képes D-vitamint előállítani, de télen erre jóval kevesebb a lehetőségünk. Fogyasszunk ezért sok halat (lazac, tőkehal, tonhal, szardínia), tojást, gombát és zabpelyhet.
Forrás: The Daily Meal