Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Jobbnál jobb italok szilveszterre - de mégis milyen pohárban illik kínálni őket?

2022. December 30.

Ha valamikor, az ünnepekkor gyakrabban ülünk a szépen terített asztalhoz, mint a hétköznapokon. A szép terítékhez pedig hozzátartoznak az ízléses poharak. Nem kell zavarba jönni, íme, a leggyakrabban előforduló típusok.

Vörösboros pohár

A vörösboros pohár kelyhe mindig nagyobb és öblösebb mint a fehér borosé. Két fő típusa van, a bordói és burgundi pohár, melyek természetesen a francia borvidékekről kapták a nevüket. A kétféle pohár úgy különböztethető meg, hogy a burgundi kicsit öblösebb mint a bordói. Az űrtartalmat tekintve hihetetlen számokkal találkozhatunk, egy vörösboros pohár akár a 770 milliliter is elérheti, ez az úgy nevezett „Grand Cru” pohár, míg ennek a bordói verziója 800 ml. A kivitel mellett persze funkcionális különbségek is vannak. A burgundis pohárban a könnyebb, vékonyabb vörösborokat (pl. Pinot Noir) és az idősebb vörösborokat szokás felszolgálni, míg a többi vörösborhoz bordóis pohár dukál.

Fehérboros pohár

A fehérboros pohár szára hosszú, hogy ne melegedjen fel az ital, alakja karcsú. Űrmértéket tekintve többféle létezik, de a 300-400 millilitert nevezhetjük általánosnak. Ez nem azt jelenti, hogy rögtön ki kell tölteni egy fél üveg bort a kedves vendégnek. A boros poharakat maximum 2/3-ig szabad tölteni, de inkább csak a pohár legszélesebb részéig. A kehely alakja lehet enyhén tulipán alakú (rizling típusú), ezekben a friss, gyümölcsös fehérborokat szolgálják fel, míg a testesebb fehérborokhoz nyitottabb szájú pohár dukál (chardonnay típusú). A rozékat és a sillereket szintén fehérboros pohárban szolgálják fel.

Desszertes pohár

A desszertes pohár formája a fehér boros pohárét idézi, de a desszertborok fogyasztási mennyiségéhez illeszkedve.

Konyakos pohár

Az előremelegített konyakos pohárral szivarozó angol úr képe biztos sokaknak megvan, de a helyzet az, hogy manapság már nem szokás melegíteni a poharat (sőt jéggel vagy koktélokban is fogyasztható), ahogy a felszolgálása sem korábbi rövid szárú, öblös kelyhű konyakos pohárban történik. A dolgok mai állása szerint hosszú, vékony szárú, tulipán kelyhű pohárban illik szervírozni a konyakot, mert az illata így jól érezhető az illata viszont nem csapja szét az orrunkat a 40% körüli alkohol.

Pálinkás pohár

A különböző poharak kialakításában az a szép, hogy diszkréten formába öntve utalnak arra, hogy adott típusú alkoholnál hol húzódnak a kulturált fogyasztás határai. A pálinkás pohár tulipán alakú kelyhe (amely célja, hogy jobban kijöjjenek az ital aromái) épp ezért 5cl űrtartalmú. A szár sem azért került alá, hogy egy slukkra lehúzzuk, aztán az asztalhoz csapjuk mint egy stampót.

Sörös pohár

A jó sör is lehet ünnepi ital és nem csak korsóba lehet csapolni. A sörnek is született csinos pohara, bár inkább talpasnak mint szárasnak nevezhető. A poharat mindig teletöltik, épp ezért a poharak űrtartalma is ehhez igazodik ez azonban nem befolyásolja az alakjukat. A klasszikus beosztás szerint van pohár (3 dl) és korsó (5 dl). A nyugati sörgyárak megjelenésével ez egyes esetekben 2 és 4 dl-re módosul, ami öröm is, üröm is. Így ismét van pikoló (2 dl), csak már pohárnak hívják.

(18+) Nem mindenhol lehet ugyanannyi sörtől becsípni – erről is van már tanulmány!

Pezsgős kehely

Biztos láttak már olyan filmet, amiben pezsgős poharakból rakott piramissal óhajtják lenyűgözni az úri közönséget, már ha úgy egyébként nem lennének eléggé lenyűgözve. Ez a közepes szárhosszúságú kör alakú kehellyel koronázott pohár a pezsgős kehely, ami szerencsére kiment a divatból, mert hacsak nem ürítjük fenékig vagy nem olyan biztos a kezünk mint egy mesterlövészé, akkor garantált, hogy az ital fele a szánk helyett a ruhánkon landol.

Pezsgős pohár

A pezsgős pohár szára hosszú és karcsú, a kehely része pedig szűk és hosszúkás, fala vékony. A kivitel fő célja, hogy a pezsgő szépen gyöngyözzön és ne menjen ki belőle hamar a buborék. Ugyanakkor az évjáratos illetve különleges tételeket szokás burgundis pohárban is kínálni.

…és az elmaradhatatlan vizes pohár

Ez egy igazán fogós kérdés, de természetesen van rá válasz. Alapszabály, hogy ahogy az evőeszközöknél, úgy a poharaknál is kívülről haladunk befele. A vizes pohár egyébként kicsit tömzsibb, mint a boros pohár, a terítéken belül pedig a kés hegyétől két centiméterre kell elhelyezni.

A vízivás mellett ezekkel jól hidratálódhatunk

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nemsoká szilveszteri buli: gyorsan fiatalodnánk bőrhámlasztással?

Nemsoká szilveszteri buli: gyorsan fiatalodnánk bőrhámlasztással?

Az óévet búcsúztassuk azzal, hogy megújul a hámrétegünk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!