Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Nemsoká szilveszteri buli: gyorsan fiatalodnánk bőrhámlasztással?

Az óévet búcsúztassuk azzal, hogy megújul a hámrétegünk.
2021. December 31.

Nem elég, hogy dübörög a tél, de még maszkot is kell hordanunk, ha zsúfolt helyeken járunk. A karácsony előtti beszerző-körutak, majd a kalóriadús ünnepi vendégségek nyomait szintén az arcunkon viseljük. Nyakunkon a szilveszteri buli, aztán egy rövid hétvége jön, amit egy hétfői – dolgozós- nap fog követni, a többségnek városi szmoggal. Hogyan frissüljünk fel ilyen tempó mellett? A hámlasztás például egy meggondolandó opció. Mély tisztítást jelent, mely során a bőrfelület és annak eltömődött pórusai is kitettebbé válnak. Amúgy is érzékenyebb lehet ilyenkor a külső hámrétegünk – köszönhetően az évszaknak, az év végi stressznek és talán a maszkhordásnak is. Senkinek sem tűnik vonzónak az, mintha csiszolópapírral menne végig az arcán – ám egy ideje már nem csak nagyszemcsés termékek vannak a piacon. Gyengédebb formában is hozzájuthatunk hámlasztószerekhez, melyek ugyanígy ragyogó, friss és gyönyörű bőrrel fognak megajándékozni, és még a korral járó foltokon is halványítanak. A feladat az, hogy olyat válasszunk a palettáról, ami leginkább megfelel a bőrtípusunknak.

Az egészséges hámréteg elvileg magától is meg tudna szabadulni az elhalt sejtektől, hogy az újak vegyék át a régiek helyét. Ám ez a folyamat az öregedéssel és a mindennapos taposómalommal lelassul, ami miatt egy zavaró réteg alakulhat ki a bőrön. Ekkor lép be a képbe a hámlasztószer: a segítségével le tudjuk emelni ezt a tunya sejthalmazt magunkról, és akkor fellélegezhet az új felület. Az élettelen keratinociták eltűnnek, és az élénk bőr lép működésbe, ami jobban fel is képes szívni majd a hidratálókrémet. Puha, csillogó és egészséges külsőt kapunk – ám fontos, hogy gyengéden érjük el ezt az eredményt, ugyanis csak egy arcunk van, és az is eléggé szem előtt van – hibázni nem érdemes. Aki valamilyen krónikus gyulladással él – ekcémás, esetleg rosaceával vagy pikkelysömörrel küzd – az főleg óvatosan válasszon.

Ide kapcsolódik: Készítsünk házi arcpakolásokat!

Alapvetően kétféle hámlasztás ismert: a fizikai és a kémiai mód. Az első a radírozós eljárást jelenti, de a különböző törlőkendők és a tisztító kefék is ide sorolandóak. Mechanikusan ápolják a bőrt: kristályokkal, szemcsékkel, sörtékkel vagy rostokkal. Bizonyos területeket nehezen lehet így elérni – leginkább az orr környékén nem elég alapos a tisztítás. A vegyi módszer ellenben folyékony, itt a savak dolgoznak. Vagy szalicil-, vagy glikolsav, esetleg gyümölcsből nyert enzim a hatóanyag, mely elsősorban tökből vagy ananászból származik. Ezt a gélt valamilyen vattakorongra visszük fel, majd áttöröljük vele az arcunkat. Akárcsak a körömlakk-lemosó, ez az anyag is megtöri az elhalt sejtek közti köteléket, így teszi eltávolíthatóvá a fölösleges réteget. Ám ez esetben egy jóval hígabb, így kímélőbb kozmetikumról van szó, melynek használata fájdalommentes. Mintha egy nagy pohár vízbe cseppentenénk egy kis citromlevet – savas lesz, de mégsem hat maróan. A bőrgyógyászok zöme az AHA- és BHA-tartalmú, kémiai eljárásra szavaz, ami kevésbé tesz csiszoló hatást a hámrétegre. Ám ha icipici dörzsölő részecskék vannak a termékben, az sem probléma. Leginkább a glikolsav mellett teszik le a névjegyüket, de a koncentrációra itt is figyeljünk: öt százalék bőven megteszi. Ami ennél magasabb arányú, azt elég lesz csak heti egyszer használni. Akinek különösen kényes a bőre, az a tejsavas vagy enzimes variációkat alkalmazza, melyek a leggyengédebbek.

Heti kétszer vagy háromszor is elővehetjük a kímélőbb flakonokat, hogy a pórusaink szépen ragyogjanak. Ám mindig figyeljünk arra, hogy a bőrünk hogyan reagál – ha túlzásba vinnénk a hámlasztást, akkor irritáció jelentkezhet. A kapillárisok sérülhetnek, a bőr kiszáradhat és meggyengülhet, de még a pattanások is rosszabbodhatnak. A bőrnek a külvilággal szemben védő szerepet kell betöltenie, ám ha hámlasztás után nem sokkal vörös, száraz lesz és pelyhedzeni kezd, akkor akkor vagy túl erős készítményt választottál, vagy túl gyakran alkalmaztad. Más flakon lesz jó a száraz bőrűnek, és megint más a zsírosabb típusúaknak. Az előbbieknek az AHA-savas (cukornádból vagy ananászból nyert glikolsav) vagy a tejből származó tejsavas javasolt, ám alacsony (3 százalékos) koncentrációban. Zsírosabb bőrűek inkább a BHA pártján legyenek (ami a szalicilsav).

Itt összeszedtük, hogy mi minden miatt szeresd jobban bőrödet:

Te miért vagy hálás a bőrödnek?

 

Perzsa
Forrás: glamourmagazine.co.uk

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!