Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Az arcdörgölés tényleg beválik a hideg ellen?

Ha már a maszk nem véd a megfázástól...
2021. December 9.

Nem elég, hogy csontszáraz a bőröd, de utcára lépve megcsapja az arcod a hideg, és a sál vagy maszk sem biztos, hogy elég védelmet nyújt. Meg szeretnéd dörzsölni, hogy a kihűlést a vérkeringésed élénkítésével is gátold, ám félsz attól, hogy a külső hámréteged kibírja-e a masszírozást… Nehéz dilemma ez: a testhőmérséklet normál esetben 37 Celsius-fok körül van – ha ettől eltér, akár felfelé vagy lefelé, az egészségügyi gondokat jelezhet. Az agyunk hipotalamusz nevű része úgy szabályozza ezt a hőt, akárcsak egy termosztát. Különböző szinteken reagál a szervezet a hidegre, és ha kell, extrém körülményekhez is alkalmazkodhatunk.
Az orcák a jeges levegő hatására kipirulnak – annak ellenére, hogy a bőr külső rétegéhez közeli erek beszűkülnek, hogy minél kevesebb vér hűljön le. Ám némelyik ér kitágul vagy megreped – ekkor mondhatjuk, hogy megcsípett a dér. A vérnyomás is megváltozik: a hideg hatására meg tud emelkedni, és ez stroke, illetve szívroham kockázatát hordozza. Télen ezért is növekszenek meg ezek az esetszámok. Még el is eshetünk, ha a vérnyomásunk megugrik – a jeges járdákon egyébként sem könnyű a közlekedés.

Szintén fázós téma: Ezeket az ételeket ne fogyasszuk, ha felső légúti megbetegedéssel küzdünk

Hogy a meleget megőrizzük, érdemes rétegesen öltözködnünk. A hővesztés minimalizálása miatt sál és sapka ajánlott, ám az arcunk speciális eset: ha száraz környezetben vagyunk sokat, akkor cserepessé, repedezetté és hámlóvá válhat itt a bőrünk. Télen a kinti levegő ilyen hatású, mert nem tud annyi csapadékot tárolni, mint a melegebb napokon. Zárt térben pedig a fűtés teszi próbára a fizimiskánkat, amire a párásítás lehet gyógyír. A természetes zsírtermelés sem egységes a testen: az ajkakon mindenképp pótolnunk kell a hiányzó zsiradékot. Az elvékonyodó bőr is kevesebb nedvességet képes megtartani, és a helyzet csak fokozódik, ahogyan megyünk bele az évszakba. Egy üvegpohár szétrepedhet, ha a víz megfagy benne – ehhez hasonlóan a szöveteink, sejtjeink is roncsolódhatnak.
Ezt megelőzhetjük, ha rendszeresen tápláljuk a bőrünket, télen az évszaknak megfelelő kozmetikumokkal. A krémekben lévő olaj a repedezést hivatott meggátolni: jojoba, mandula, olíva, szőlőmag vagy kókusz tartalmú készítmény például jó választás. De szóba jöhet a glicerint, a lanolint, a dimetil-polisziloxánt – melyet kontaktlencséknél is használnak – vagy méhviaszt tartalmazó kence is. A száraz bőr nehezen hámlik, így az elhalt sejtek távozását is érdemes megsegíteni. Tejsavas vagy hialuronsavas összetevők, illetve a szemcsés arcradírok előmozdítják a megújulást, de a finom dörzsölő szivacsok ugyanígy alkalmasak. A – lehetőleg szappanmentes – tusfürdővel való tisztálkodás után egyből hidratáljunk, hogy a bőrben minél több víz megmaradhasson. Viszketős holmikat – például gyapjút vagy műszálat – az érzékeny bőrűek ne nagyon hordjanak, nehogy az önkéntelen, vakarózó mozdulattal felsértsék a hámréteget. Igyunk is bőségesen, hogy a szöveteink elég nedvességet kapjanak belülről is, és akkor a külső dörzsölés sem lesz olyan drasztikus.

Olvastad ezt az összeállítást?

Nem csak forralt borral melegíthetjük fel magunkat télen!

 

Perzsa
Forrás: walesonline.co.uk/knowyourotcs.org

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ételek problémás bőrre

Ételek problémás bőrre

Ezek az alapanyagok felveszik a harcot a zsíros, a pattanásos és a száraz bőrrel

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!