Íme egy főnyeremény: a csicseriborsó
A csicseriborsóról, mint oly sok hüvelyesről, szerintem nem beszélünk eleget. Pedig hajjaj, lenne mit. Ez egy igazi főnyeremény, mert sokoldalú, más hüvelyes társaival együtt olcsó, és finom!
Simán lehet helyettesíteni pl. egy jó brassóiban a krumplit, mert nem is túl kicsi és elég tartalmas. Mint hüvelyes, ugye gluténmentes, és ez egy csomó minden jót jelent. Egyrészt salátába téve a sok zölddel, zöldséggel egy egészséges szénhidrátforrás, magyarán nem csak a zöldséget eszed, amitől fél óra múlva éhes leszel, hanem beviszed a szénhidrátot is, ami ráadásul egy lassabban felszívódó szénhidrát, vagyis nem hirtelen emeli a vércukrot, hanem fokozatosan. És persze fehérjeforrás is, ezért is plusz pontot kap.
Liszt formájában is felhasználható, és egészen különleges ízt ad az olajban sült ételeknek. Annak idején a reformkonyha is felfedezte magának, ebben ugyanis tökéletesen lehet húst is panírozni – bár talán a panírozás nem teljesen helytálló kifejezés, mert ez inkább egy palacsintatésztához hasonló bunda (lehetne akár Orly módra is – csicseriből). És persze sűrítésre is alkalmas, levesekbe, szószókhoz, mártásokhoz. És, hogy a legjobb hírt mondjam a gluténmentes diéta követőinek, mindenféle “ragasztók” (xantán gumi) helyett is nagyon jól működik együtt más gluténmentes lisztekkel, kenyerekben, muffinokban, egyéb süteményekben, hiszen egy nagyon sűrű, nehéz lisztről beszélünk, ami sok folyadékot képes megkötni.
És akkor vissza a borsóhoz, és ahhoz, amiről a leghíresebb: a humusz. Ez a szezámmag pasztával készült csicseriborsókrém, ez… erre nincs szó. Tudom, hogy nem mindenki szereti, bár nehezen értem, mert ez az étel egy csoda, ízes, laktató, és még egészséges is, persze, mint minden, csak módjával.
És ha már a borsónál tartunk: a nyers, vagyis szárítva kapható borsót hosszan kell főzni, hogy bármit is tudj vele kezdeni. Viszont a konzerv már eleve főzött, így annyival könnyebb dolgod van, és most a vegánok legnagyobb titkát is elmondom neked: a csicseriborsó lé, vagyis az aquafaba sokszínűségét. Ez a főzőlé ugyanis tele van a főzés során kioldódott keményítővel és fehérjével, ami képessé teszi akár arra is, hogy egy vegán tojáshab legyen belőle. Általában nagyon jó tojáshelyettesítő, legyen szó brownie-ról vagy majonézről.
És – bár Karácsony már elmúlt – egy jó habcsók recept mindig jól jön: az aquafababól készült verzióhoz egyenlő űrmértéknyi cukor és aquafaba kell, magyarán 1 bögre lé és egy bögre cukor, valamint egy kevés, kb. 1 teáskanál borkősav a hab stabilizálásához. A borkősavat és az aquafabát kezdd el felverni, majd lassan add hozzá a cukrot, miközben tovább vered. Ugyanúgy kemény habbá verhető, mint a tojásfehérje. Kb 120ºC-os sütőben nagyjából 1 óra alatt készül el. Ha még ragacsos, 10 percenként nézz rá.