Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Íme a nagy farsangifánk-kutatás eredménye

Cikkünkből kiderül, hogy melyik íz a magyarok kedvence
2021. March 16.

A szalagos fánk a magyarok kedvence, az ízesítést tekintve pedig verhetetlen a baracklekvár – derült ki a Pek-Snack farsangi online kutatásából, amely közel 1000 fő megkérdezésével készült. 10-ből 8-an sütöttek már otthon fánkot, és sokan nyitottak az olyan új verziókra is, mint a pisztáciás vagy levendulás fánk.

Minden évnek vannak biztos mérföldkövei, ünnepkörökhöz és évszakokhoz kapcsolódó szokásai. A Pek-Snack februári online kutatásában arra a kérdésre kereste a választ, vajon a farsangi fánk elkészítése és fogyasztása része-e még közös hagyományainknak. Közel 1000 kitöltő válaszai alapján nemcsak az derült ki, mennyire vehető biztosnak ennek a farsangi édességnek a helye az ünnepi asztalokon, hanem az is, mely fánkokat fogyasztják a magyarok a legszívesebben.

A válaszadók 86,2 százaléka jelölte meg a szalagos fánkot mint kedvenc fánktípusát: a sorban a második az amerikai fánk lett, a dobogó 3. helyén pedig a csörögefánk végzett. Miközben a kérdőív kitöltőinek 82,5 százaléka sütött már otthon fánkot, rendszeresen mindössze 0,1 százalékuk dönt a vásárlás helyett az otthoni fánksütés mellett.

A válaszadók 51 százaléka farsang idején gyakrabban fogyaszt fánkot – 42,4 százalék pedig farsangtól függetlenül is gyakran választja ezt az édességet. Mindössze a válaszadók 5,8 százaléka fogyaszt fánkot kizárólag farsang idején; a legtöbben (35,5%) havonta néhány alkalommal lepik meg magukat vagy szeretteiket valamilyen fánk-finomsággal.

Mint kiderült, nem csak típusát, méretét tekintve is szinte mindenki a hagyományos fánkokat részesíti előnyben: csak a kitöltők 17 százaléka választaná inkább a mini- és csupán 3 százalékuk az óriás fánkokat.

Ugyanez a mintázat látszott kirajzolódni a legnépszerűbb ízek vizsgálata során is: bár sokan kipróbálnák a Nutellás, a sós karamellás és a kókuszos fánkot, az abszolút favorit, a válaszadók 72,2 százalékának kedvence a baracklekváros fánk. A második legkedveltebb íz a csokoládé, a harmadik pedig a vanília lett, a kitöltők egy részének pedig nem szempont az íz: amíg fánkról van szó, részükről bármi jöhet.

A hagyományos vonal mellett megjelent a válaszadók részéről az igény az alternatív megoldásokra: a diabetikus, illetve a különböző ételallergiák miatt a mentes termékek, valamint a szokatlan ízek (mint például a pisztácia, mangó, füge, tiramisu, levendula) is egyre keresettebbek.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!