Milyen gyakran kell takarítani a konyhát?
Minden nap használjuk a konyhát, így kikerülhetetlen, hogy ne piszkolódjon. Most eláruljuk, milyen gyakran kell az egyes területeit tisztítani, hiszen nem akarjuk, hogy ez egy véget nem érő feladattá váljon.
Naponta
Mosatlan: Lefekvés előtt mindig mossuk el az aznap használt edényeket, evőeszközöket, tányérokat. Ha van mosogatógép, csak rakjuk bele, nem muszáj elindítani, ha nincs tele. Ajánlott még, hogy ne hagyjuk a lecsöpögtetőn az tiszta dolgokat, törölgessük meg és rakjuk el őket, így nem lepi őket a por.
Mosogató: Az utolsó mosatlan elmosása után takarítsuk meg kicsit a mosogatótálat is. Egy rövid áttörlés is megteszi szivaccsal vagy mikroszálas törlőkendővel.
Munkalapok: Papírtörlővel, törlőkendővel, fertőtlenítővel törölgessünk át minden négyzetcentimétert. Ez nem csak egy morzsátlanító expedíció, de ara is sarkall, hogy a helyére pakoljunk minden már nem szükséges dolgot a törölgetés előtt.
Foltok: Valami kiömlött? Akár egy egész bögre tea, akár csak egy csepp mártás, töröljük fel azonnal. Ne hagyjuk, hogy odaszáradjon.
Padló: Egy tökéletes világban minden este van időnk felseperni, felporszívózni a padlót. De ha csak heti egyszer tudjuk ezt megtenni (felmosással együtt), akkor sincs katasztrófa.
Hetente
Lejárt ételek: Legnagyobb igyekezetünk ellenére is a hűtő mindig otthonává válik lejárt élelmiszereknek. Jelöljünk ki egy napot, amikor átnézzük, mi az, ami még jó, és mi az, amitől búcsút kell vennünk.
Készülékek: Ha valami kifolyt a tűzhelyre, azt azonnal fel kell törölnünk. De a heti karbantartás (vegyszeres áttörölgetés) bőven elég heti egy alkalommal: hűtőajtó, tűzhely, rácsok, és a naponta használt készülékek (pl.: pirító, kávéfőző).
Havonta
Lefolyó: Keverjünk össze ½ csésze szódabikarbónát, ¼ csésze sóval, majd szórjuk a lefolyóba. Öntsünk rá ecetet, hagyjuk állni 15 percig, mielőtt forró vízzel leöblítjük. Nem csak az ételmaradékokat bontja le, de a kellemetlen szagtól is megszabadít.
Tűzhely felhajtható teteje, szekrények: Természetesen, amint rájuk csöppen valami, azt fel kell törölni, de havonta egyszer bőven elég ezeket vegyszerrel letakarítani. A szekrényeket viszont ajánlott inkább minden második héten áttörölni.
Edények, kések: Szemléljük meg a serpenyőket, kuktákat, késeket. Ha már nem ragyognak úgy, mint korábban, eljött az idő egy alapos takarításra.
Fa vágódeszkák: Csupán 5 perc az egész – ha már belevágtunk, a fakanalakat se felejtsük ki.
Sötétítők: Függönyöket porszívózzuk át, az árnyékolókat pedig meleg, szappanos vízzel törölgessük meg.
3-6 havonta
Belső részek: A nagybevásárlás előtt pakoljunk ki mindent a hűtőből, szekrényekből, fiókokból és töröljük át nedves ronggyal azokat. A sütőt elég félhavonta takarítani, de a mikrót gyakrabban kell.
Éléskamra: Rendszeresen át kell nézni az itt tárolt élelmiszereket (van-e köztük olyan, ami már lejárt), ekkor pedig egy portörlést is beiktathatunk.
Fagyasztó hőszabályzója: Mindegyik hűtőszekrény hátoldalán található kondenzátor, mely könnyen porosodik (sőt, haj, állati szőr is rákerül). A rárakódott szennyeződéstől egyre kevésbé lesz hatékony, így hűtőnk teljesítménye is romlik. Félévente ezt is porszívózzuk át.
Sütőrácsok: Lehet, hogy elég évente egyszer ezeket takarítani – attól függ, mennyit használjuk a sütőnket. A lényeg, hogy a rácsokat is tisztítsuk, ne csak a sütő külső és belső oldalát.
Páraelszívó: Attól függően, mennyire zsíros ételeket főzünk, a párelszívónk 6-8 havonta takarításra szorul.
forrás: thekitchn.com